Iscurio tajni dokument Kremlja: Boje se posebne vrste neprijatelja

0
Foto: Snimka zaslona

Prema dopisu do kojeg je došao ruski istraživački list The Insider, sigurnosna služba Kremlja zabrinuta je da bi u slučaju državnog udara ili pojačanog vojnog sukoba njezini agenti mogli biti kompromitirani hipnozom ili drugim tehnikama “psihološke zaraze”.

Kao takav, povjerljivi memorandum pokriva skup posebnih mjera za Federalnu zaštitnu službu, agenciju koja brine o sigurnosti najviših dužnosnika Kremlja, uključujući predsjednika Vladimira Putina.

Ove mjere su raspoređene u četiri dijela, uključujući i one u slučaju da treba provesti izvanredno stanje, a uključuju tjedne političke treninge, kolektivno posjećivanje crkve i identificiranje časnika s “nestabilnom psihom”.

Kopiju dopisa u ponedjeljak je objavio i ukrajinski časopis Focus.

Dopis koji je procurio sadrži pojedinosti koje bi lako mogle potjecati iz radnje Marvelovog “Kapetana Amerike: Zimskog vojnika”, sa svime, od teorija da se vojnici mogu hipnotizirati, do nastojanja da se spriječi infekcija “psiho-generatorima”.

Opisuje plan za jačanje mentalne otpornosti časnika i ističe kako neodređeni neprijatelji mogu upotrijebiti niz tajnih metoda kako bi “smanjili psihološku stabilnost osoblja” i učinili ga “nespremnim za otpor”.

O nekim prijetnjama se često raspravlja u cijelom svijetu, poput utjecaja medija, društvenih pokreta, vjerskih organizacija i agenata ubačenih u nevladine organizacije, izvijestio je The Insider.

Međutim, dopis također upozorava na “računalne psiho-viruse” koji bi mogli zaraziti korisnika i raspravlja o “psiho-generatorima” — urbanom mitu iz sovjetske ere koji opisuje uređaje koji mogu čitati misli izdaleka, prema The Insideru.

U memorandumu se spominju neprijatelji koji su “sposobni psihološki zaraziti osoblje i posjeduju hipnotičke sposobnosti”, ne govoreći tko su ti pojedinci, navodi The Insider.

Također označava psihoaktivne kemikalije i reklamne proizvode kao prijetnje, bez dodatnih detalja.

Dužnosnici Kremlja predložili su korištenje “protusugestije”, “protuuvjeravanja”, “presretanja inicijative” i “zamjene prigovora” za rješavanje utjecaja vanjskih sila, izvijestio je The Insider, citirajući dopis.

Također su predložili vođenje razgovora s čuvarima Kremlja kako bi izgradili njihovo samopouzdanje i uparivanje otpornijih policajaca s onima koji su psihološki ranjivi, navodi list.

Plan će nadgledati general Aleksander Komov, zamjenik ravnatelja u Federalnoj službi zaštite, a neimenovani izvor u sigurnosnoj službi Kremlja kaže da Komov gaji veliki interes za astrologiju i pseudo-znanost, piše The Insider.

Insider nije uspio neovisno provjeriti autentičnost ovih tvrdnji, a u svom tekstu napominju i kako nisu povezani s ruskim listom koji je tvrdnje objavio.

Tiskovna služba ruske vlade i Federalna služba zaštite nisu odgovorili na zahtjev Insidera za komentar.