13 C
Split

Iskoristite vrijeme za prihranu ozimih kultura, sjetvu povrća i rezidbu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 12℃, na istoku i zapadu Hrvatske 13℃, Istri 16℃, a uzduž Jadrana i do 19℃. I zato su se ponegdje u šumarcima pojavili cvjetovi visibaba, a na livadama jaglaci.

Jutra su bila vrlo hladna. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Šibeniku na -2℃, Pazinu -6℃, Slavonskome Brodu -9℃, Varaždinu i  Zagrebu -10℃, a u Gospiću na -12℃. Dakle, uzduž Jadrana povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom ako nisu bile zaštićene, vjerojatno su stradale. Plastenike i staklenike trebalo je tijekom noći dobro zagrijavati.

Oborine je bilo, ali su ukupno izmjerene količine vrlo različite. Ukupno je u Slavonskom Brodu te u Križevcima izmjereno proteklih 7 dana 4 mm, a u Daruvaru i Krapini 20 mm. U Šibeniku je ukupno izmjereno 3 mm, a u Pločama samo 13 mm. No, tlo je danas uglavnom na zapadu i istoku Hrvatske umjereno vlažno, a uzduž Jadrana sad već i suho. Umjerenu vlažnost tla vjerujemo da su ratari već iskoristili za prihranu ozimih ratarskih kultura koje ne trpe ne samo od viška, nego i od manjka vode u tlu. Snijega na tlu trenutno ima samo u Gorskom kotaru (4 cm do 10 cm), na vrhu Zagrebačke gore (10 cm), te na Zavižanu (70 cm).

U danima koji dolaze vrijeme će biti po volji ratara, voćara ali i povrtlara, jer oborine do nedjelje u cijeloj zemlji ne očekujemo. Kako će tlo biti umjereno vlažno, ratari će moći nastaviti obavljati prihranu ozimih kultura, ali i pripremu tla za sjetvu jarih usjeva. Povrtlari će moći na otvorenom sijati bob mahunar, mrkvu, peršin, rotkvicu, radić, a saditi češnjak i kelj. Suhe i sunčane dane voćari i vinogradari moraju iskoristiti za nastavak rezidbe, te popravljanje armature u nasadima.

Na kopnu će do petka dnevna temperatura zraka narasti i do 10℃, a uzduž Jadrana i do 13℃.  Jutarnja će se temperatura na kopnu spustiti na -2℃, a uz Jadran na 4℃. Dani vikenda bit će još topliji s dnevnom temperaturom zraka na kopnu od 11℃, a uz Jadran i do 14℃. I zato, ako ne stignemo tijekom tjedna u voćnjake, vinograde i maslinike, vrijeme će u danima vikenda biti izuzetno povoljno za obavljanje planirane rezidbe.

Savjetujemo da se umjerena vlažnost tla iskoristi i za čišćenje odvodnih kanala, kako ozime kulture dolaskom većih količina oborine ne bi trpjele od viška vode u tlu. Vjerujemo da mnoge poljodjelce zanima ponovna pojava snijega na tlu. Naš je odgovor da snijega idućih 10 dana neće biti. No, uobičajeno je da krajem veljače osjetno zahladi te oranice prekrije snijeg. Upravo je to razlog kako se snijegu ovog mjeseca ipak još uvijek možemo nadati, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img