Thursday, September 23, 2021
HomeVijestiHrvatskaIsporučeno novih 15 vatrogasnih vozila

Isporučeno novih 15 vatrogasnih vozila

Dana 11. kolovoza na Policijskoj akademiji javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima uručeno je 15 novih suvremenih vatrogasnih vozila.
Ovom podjelom isporučen je posljednji kontingent od ukupno 91 vatrogasnih vozila koje je Ministarstvo unutarnjih poslova nabavilo u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, a koji se provodi u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Primopredaji su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Na samom početku zapovjednik Tucaković je istaknuo da ova vozila dolaze u prave ruke u pravo vrijeme. “Sada je trenutak kada treba ulagati u novu opremu. Vidimo što se događa oko nas s  klimatskim promjenama i ekstremima koje donose. S novom opremom, ali i obučenim i spremnim ljudima, spremni smo odgovoriti na sve izazove”. rekao je Tucaković.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je rekao da je projekt čija je ideja započela nakon katastrofalne požarne sezone 2017. godine, konačno priveden kraju. Ministar je naglasio da ovime ne prestaje opremanje snaga vatrogastva. „U tijeku je postupak javne nabave kojim nastavljamo jačanje kapaciteta vatrogastva i civilne zaštite. Projekt je vrijedan 60-ak milijuna kuna, a vatrogastvo bi trebalo dobiti još otprilike 10 do 11 novih vozila, a pripremamo se i za sljedeće nabave.“ Također je najavio i nabavu tri nova višenamjenska helikoptera za što je već raspisana javna nabava, a još prošle godine smo ušli među pet država članica  EU koje su dogovorile pilot projekt zajedničke nabave kanadera na razini EU, jedne eskadrile, pri čemu bi Hrvatska trebala dobiti dva kanadera. „Kako je proizvodnja kanadera zaustavljena u Kanadi, unutar EU se razmišlja da protupožarni zrakoplov izgradi europska industrija  pri čemu smo mi već uspostavili kontakte i sugerirali da se  ukoliko do tog projekta dođe uključi i hrvatska industrija.“ rekao je ministar.

Glavni vatrogasni zapovjednik SlavkoTucaković je zahvalio Vladi RH i svim sudionicima projekta te uručio priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice ministru unutarnjih poslova dr. sc. Davoru Božinoviću i načelniku Sektora policijske tehnike i opreme Robertu Butkoviću.

U ovoj isporuci kratka navalna vozila su dobili JVP Vinkovci i JVP Križevci. Autocisterne su dobili JVP Čakovec, JVP Ilok, DVD Vrbovec i DVD Sveti Juraj. Šumsko teško vozilo su dobili JVP Sinj i JVP Poreč. Šumsko Lako vozilo su dobili JVP Slatina, JVP Zagreb, DVD Drenje, DVD Brodski Stupnik, DVD Muć, DVD Ivanec i DVD Sveti Ivan Zelina.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments