ISPRED VUKOVARSKE BOLNICE OTKRIVEN SPOMENIK “RUŽA HRVATSKA”

0
Foto: Grad Vukovar

“Jedan od najstrašnijih zločina Domovinskog rata počinjen na Ovčari prije 30 godina je brutalno ubojstvo žene u šestom mjesecu trudnoće, Ružice Markobašić i njezina nerođenog sina Antuna.

Njoj i njezinom sinu u spomen, ali i svim trudnicama ubijenima u ratu, u organizaciji Udruge Hrvatska za život svečano je otkriven spomenik „Ruža Hrvatska“ ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.Tragična priča o Ružici Markobašić jednaka je onome što se ponavlja našem narodu, pojedincima te našem gradu.

Kako bi se umanjila težina počinjenih zločina, kontinuirano nas se pokušava dehumanizirati i oduzeti nam ljudski oblik” – napisao je na svojem facebooku gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Podsjećamo kako smo nedavno najavili ovaj događaj uz popratni tekst

„Kada smo 2015. godine održali nacionalni susret inicijative 40 dana za život u Vukovaru, među ostalim smo posjetili i Ovčaru. Na Ovčari je posađeno 200 grmića u čast na 200 žrtava poginulih i pokopanih na tom mjestu. Znajući kako je tamo ubijena i jedna trudnica, zanimalo nas je zašto nema 201 grm, još jedan u čast tog nerođenog djeteta. Odgovori koje smo dobili, nisu bili zadovoljavajući. Zato smo odlučili pokrenuti vlastiti projekt, kako bi Ružica Markobašić, trudnica brutalno ubijena na Ovčari, i njezin nerođeni sin Antun, bili istrgnuti iz zaborava. Ovaj spomenik je također tu i za sve trudnice i njihovu djecu stradale u ratovima na hrvatskim područjima“, rekla je članica Udruge i glavna koordinatorica projekta Lidija Dugan.

Ružica Markobašić bila je trudna pet mjeseci. Ona i njezin suprug Davor iščekivali su dolazak svog Antuna. Ratne strahote koje su Vukovar i cijela Hrvatska proživljavali, potpuno su promijenile njihove živote.

O Ružičinom suprugu Davoru izmišljene su užasne stvari koje su sigurno pridonijele njezinom posebno okrutnom smaknuću. Nakon pada grada Vukovara, i ona je potražila zaklon u vukovarskoj bolnici iz koje je izvedena 20. studenog s ostalim ranjenicima i pacijentima.

Odvedena je na Ovčaru, a prema svjedočenju mnogih, kao da se već unaprijed znalo što će joj se dogoditi. Nažalost, glavna meta bio je upravo njezin nerođeni sin! Na sudu je jedan od srpskih vojnika rekao kako je Ružica molila da je ne ubiju, ali njezin ubojica posebno ju je ponizio, natjerao je da se skine do gola i ispalio rafal direktno u njezin trbuh. Tako su poginuli i Ružica i Antun.

Spomenik Ruža Hrvatska izradio je akademski kipar Lovre Jakšić čija je bista Jean-Michela Nicoliera već postavljana u središtu Vukovara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here