Foto: Ilustracija

BORIS Miletić napustio je IDS. Na Facebooku je objavio fotografiju dokumenta na kojem se vidi da je riječ od zahtjevu za napuštanjem stranke.

“Temeljem članka 9. i 10. Statuta IDS-a s današnjim danom 5. veljače 2022. godine istupam iz IDS-a”, piše na dokumentu.Miletić je bio dugogodišnji šef IDS-a. Jučer je stranka protiv njega pokrenula stegovni postupak s obrazloženjem da je strankom vladao autokratski.

Oglasio se na Facebooku

Nakon objave o izlasku iz stranke, Miletić je na Facebooku objavio i priopćenje.

“Obzirom na prevelik broj upita građana, primljenih poruka i upita medija – fizički na sve nije moguće pojedinačno odgovoriti pa sam odlučio ovim putem objaviti sljedeće priopćenje:IDS je godinama bio simbol progresivne i liberalne politike, simbol otpora primitivizmu. Izgradili smo naprednu zajednicu u državi koja se ne može pohvaliti s puno toga.IDS sada, na žalost, kreće drugim smjerom i mene je novi predsjednik, očito, prepoznao kao najveću prepreku tom političkom zaokretu”, piše.

“Žao mi je i nisam mogao niti sanjati da će IDS eliminirati ljude jer je kako čitam ‘izostala suradnja s vodstvom stranke’.Sve ovo što sada čitam kao razloge zbog kojih me treba disciplinirati, nitko nije niti spomenuo na izvanrednom Saboru IDS –a u rujnu 2021. na kojoj je moje izvješće prihvaćeno jednoglasno, s jednim suzdržanim glasom.U trenutku kad sam preuzeo političku odgovornost za rezultate izbora i kad smo trebali o svemu raspravljati, nitko nije rekao niti riječ, kao niti puno puta prije toga”, dodaje Miletić u priopćenju na Fejsu.

“Sve odluke uvijek je donosilo predsjedništvo stranke”

“Sve odluke u IDS-u, dok sam bio njegov predsjednik, uvijek je donosilo predsjedništvo stranke. Čitam sada da je to bio ‘autokratski način vođenja stranke’ na koji nitko, do jučer, nije imao prigovor.Danas, šest mjeseci kasnije, novi predsjednik stranke donosi odluku da me treba disciplinirati. Nakon izbora dao sam mandat na raspolaganje i preuzeo političku odgovornost za rezultat izbora. Predugo sam u politici da ne bih znao procijeniti da suradnja s ovakvim predsjednikom nije moguća”, kaže Miletić.

“Prvi put otkako postoje županije, IDS je izgubio župana”

“Osjećam tugu i gorčinu jer sada u IDS-u gledam ono što smo gledali u drugim strankama. IDS je jako dugo bio ‘drukčiji od drugih’, bolji i jači. Žao mi je što to više nije tako.

Nakon četiri pobjede na lokalnim izborima, osvojena po tri saborska mandata na troje parlamentarnih izbora, osvojenih mjesta u Europskom parlamentu na dvoje europskih izbora i gotovo osam godina na čelu IDS-a koji je svo to vrijeme bio utjecajna i najjača hrvatska regionalna stranka, danas sam predao svoju ispisnicu iz IDS-a”, kaže.

“S današnjim danom, nakon 29 godina i prvi put otkako postoje županije, IDS je izgubio istarskog župana. Novi predsjednik IDS-a sada ima priliku nesmetano pokazati što zna i može”, dodaje na kraju Miletić.

Ivica R.