Dr Ivica Granić / Foto: Dugopolje org
Odbačena je kaznena prijava protiv umjetnika Nemanje Cvijanovića i bivšeg riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Prijavu je podnijela politička stranka A-SH zbog instalacije crvene zvijezde petokrake na riječkom neboderu postavljene povodom "Programa Rijeka- Europska prijestolnica kulture 2020."

Tadašnjeg riječkog gradonačelnika i multimedijalnog umjetnika teretili su za “širenje rasne, vjerske, nacionalne i etničke mržnje u cilju omalovažavanja hrvatske države i Domovinskog rata, nadmoćnosti i podčinjenosti po osnovi jedne rase, etničke i vjerske zajednice”.

“Spomenuti oblik velike zvijezde petokrake, u koju je bilo uronjeno 2800 krhotina stakla, koji je postavljen u sklopu projekta Rijeka-Europska prijestolnica kulture 2020. i motiviran kulturnim sjećanjem koje ima za cilj istaknuti bogatu i burnu prošlost grada, kao podsjetnik na 2800 poginulih boraca u bitki za oslobođenje Rijeke kojim autor istodobno tematizira i istražuje povijesne mijene i adekvatne manifestacije moći. Isticanjem navedenog oblika u datim okolnostima i s javno naglašenom svrhom instalacije u skladu s Programom “Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.” autor, prvoprijavljeni, ne potiče niti može poticati na nasilje i mržnju prema  određenoj skupini ljudi, dok je u odnosu na drugoprijavljenog utvrđeno da on nije sudjelovao u procesu odlučivanja koji je prethodio postavljanju tog oblika u okviru istog programa”, stoji u obrazloženju Općinskog državnog odvjetništva Rijeka kojim se odbacuje prijava.

Politički analitičar Ivica Granić ispričao je za Direktno kako “Državno odvjetništvo uvijek povuče argument” kako crvena zvijezda petokraka nije isključivo simbol totalitarizma u Europi.

“U jednoj rezoluciji Vijeće Europe je doista donijelo takav pravorijek, odnosno da crvena zvijezda petokraka nije isključivo simbol totalitarnog, komunističkog sustava. Nije u tome problem, već je za naše društvo puno širi. Komunizam se nije valorizirao onako kako se trebao valorizirati u posljednjih 30-ak godina, a to je kao jedan totalitarni nedemokratski sustav”, objašnjava naš sugovornik.

Ignoriranje europskih rezolucija

Granić, tako, pojašnjava kako je “periodu od 2005. do danas Europska komisija donijela čak nekoliko rezolucija”, a zadnjom navodi rezoluciju donesenu 2019., koja “vrlo eksplicitno stavlja komunizam u isti rang s fašizmom i nacionalsocijalizmom”.

“Kod nas su sve te rezolucije apsolutno ignorirane”, tvrdi.

“Hrvatska je po tome uz Sloveniju, jedina članica EU, koja je bila unutar komunističke zajednice, a da je to ignorirala. Za razliku od primjerice Poljske i Mađarske. Stoga ne čudi takav stav suda, koji će uvijek naći neku formalnu ‘caku'”, tvrdi Granić.

Objašnjava što je ključno za takav stav.

“Hrvatsko društvo je klasično postkomunističko društvo koje se nije uspjelo demokratizirati do kraja. Bivše komunističke elite preuzele su praktički sve poluge upravljanja. Od medija, nevladine udruge, kulturu”.

Slični slučajevi prošli nekažnjeno

Granić objašnjava primjer na pojedinom slučaju prije nekoliko godina. Kaže kako su određene lijeve udruge organizirale prosvjed na Trgu žrtava fašizma, ispred HDZ-a.

Ivica Buljan držao je govor ispod zastave bivšeg Sovjetskog saveza”, priča Granić. “Kao normalna osoba, vi se skamenite. Ne treba ljudima danas objašnjavati što je SSSR, tko je bio Staljin, o gulazima. Ispod takve zastave jedan Ivica Buljan drži govor. Mislio sam da će biti nekakvih reprekusija. Naravno, ništa se nije dogodilo”, kaže uz napomenu da Hrvatska nije napravila “civilizacijski iskorak i ostavila takav sustav iza sebe”.

Granić podsjeća kako je devet bivših komunističkih država potpisalo zajedničku izjavu da neće slaviti 9. svibnja kao Dan Europe.

“Hrvatska nije prošla ono što su druge zemlje doživjele krajem Drugog svjetskog rata. Mi smo iz jednog totalitarnog režima prešli u drugi. Iz fašizma prešli smo u komunizam. Kakvo je to oslobođenje? Uporno ignoriramo sve te rezolucije i institucije se ne žele s time baviti”, zaključuje Granić za portal Direktno.hr

Ivica R.