IZ BORIČEVCA POSLALI OTVORENO PISMO PREMIJERU PLENKOVIĆU: Predlažemo da se 27. srpnja proglasi Danom sjećanja na žrtve Boričevca i okolnih mjesta.

  0
  oznor

  OTVORENO PISMO PREMIJERU PLENKOVIĆU

  Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine Plenković. Danas 27. srpnja 2022. godine smo održali komemorativni skup sjećanja na stradanje Boričevca i okolnih mjesta koje je započelo na današnji dan prije 81 godinu 27.7.1941. godine, kada su horde naoružanih pripadnika raspuštene vojske Kraljevine Jugoslavije koji su sebe prozvali „Srpski ustanici“ krenule u svoj krvavi pohod, te su u slijedećih nekoliko dana ubijali, protjerivali i na kraju popalili mjesta u koja su upadali.

  Taj dan je u SR Hrvatskoj slavljen kao „dan ustanka naroda Hrvatske“, koji je demokratskoj Republici Hrvatskoj trebao i morao otići u povijest zbog zločina koje su počinili ti „ustanici“.

  Žalosna je činjenica da isti ti „ustanici“ zapravo njihovi potomci i dalje slave taj dan uz suglasnost vlasti, ne obazirući se pri tome na žrtve i zlo koje su učinili.

  U arhivima postoje dokumenti koji govore o tim događajima, pa se može vidjeti da je u zaseoku Brotnjo od 44 člana obitelji Ivezić ubijeno 37 od kojih su u jednoj jami pronađeni ostaci 24 osobe, a koje su pokopane 27.7.2017. godine u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja.

  Drugo na što želimo ukazati je da smo u arhivima pronašli kartone djece prognane iz svojih domova u Boričevcu i okolnih mjesta puno prije nego su istu sudbinu doživjela djeca sa Kozare o kojima su pričane priče i snimani filmovi.

  Stoga nas zanima Vaš stav o obilježavanju 27.srpnja, jeste li za komemoriranje žrtava ili slavljenje zločina na žrtvama?

  Predlažemo da se 27. srpnja 1941. godine proglasi danom sjećanja na žrtve Boričevca i okolnih mjesta. Sigurni smo u Vašu razboritost i razlučivanje dobra od zla.

  Civilizacijski dosezi moderne Republike Hrvatske poštuju iznad svega žrtvu, a ne zločince i njihove zločine.Ovo otvoreno pismo je pročitano na komemorativnom skupu u Boričevcu 27.7.2022. godine.

  U očekivanju odgovora srdačno Vas pozdravljamo.

  Za zajednicu žrtvoslovnih udruga

  Marko Krznarić, predsjednik URVH Hrvatski domobran ogranak Osijek

  Foto: Dugopolje.org