IZBORI u “CRVENOJ STRANCI”: Ranko Ostojić nije odustao ni od ‘stote‘ kandidature za čelno mjesto šefa splitsko-dalmatinskog SDP-a

0
338
Foto: Snimka zaslona N1

Članovi SDP-a danas provode unutarstranačke izbore, na biračkim mjestima koja će u velikim gradovima biti otvorena do 18 sati, a u manjim jedinicama nešto kraće.

Po sistemu ”jedan član – jedan glas” koji se u ovoj stranci provodi više od desetljeća, socijaldemokrati će birati predsjednika i predsjedništvo, kao i odbore regionalnih, gradskih i općinskih organizacija.

Uz jedan kuriozitet – prvi put imaju i rodnu ravnopravnost, odnosno rodni paritet što znači, primjerice za splitsku organizaciju socijaldemokrata, koja ima u Gradskom odboru 31 člana, kako će 16 biti iz reda muškaraca, a 15 nježnijeg spola.

Najzanimljiviji izbor, zbog čega su minulih dana “padale” i ostavke je utrka za predsjednika SDP-ove splitsko-dalmatinske organizacije. Dosadašnji čelnik Ranko Ostojić ostao je utrci premda je tražio poništenje kandidature svojeg suparnika Nikše Peronje, načelnika hvarske Općine Jelsa, zbog neplaćenih članarina.

Sada se čeka “raspetljavanje” ove bizarne situacije, a o svemu će odlučiti glasovi preko 3000 članova regionalne stranačke organizacije – hoće li ponovno dati povjerenje starom, iskusnom čelniku Ostojiću ili mladom lavu Peronji.

Što se splitske organizacije socijaldemokrata tiče, prevelike dvojbe pred članovima nema – u kutiju biračkog mjesta na splitskim Bačvicama, samo mogu ubaciti listić s imenom jedinog službenog kandidata Damira Barbira, dosadašnjeg potpredsjednika stranačkog ogranka i aktualnog čelnika Gradskog kotara Trstenik.

Tako će preko 700 članova s “crvenom” iskaznicom svojim izlaskom na biralište tek potvrditi Barbira kao nasljednika Gorana Kotura na toj funkciji.

Budući da je njegov protukandidat Davor Matijević povukao kandidaturu, dok (ne)sporna prijava trećeg pretendenta na ovu poziciju Nina Avianija nije prihvaćena od stranačkih tijela, te je on napustio stranku. Kao i još osamdesetak splitskih SDP-ovaca.

Anita M.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here