Izetbegović: ‘Dodik kani napraviti državu u državi, a zatim je odvojiti od BiH.

0
Foto: Screenshot

“Bošnjaci i Hrvati, realno, nisu imali, niti danas imaju ijedan bitan razlog za sukobe, a imaju stotinu i jedan razlog za suradnju”, izjavio je u intervjuu Večernjem listu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uspostave hrvatsko-bošnjačkog savezništva on je kazao da bi savezništvo moralo obuhvatiti sve dobronamjerne u Bosni i Hercegovini, ali bi trebalo krenuti od obnove povjerenja Hrvata i Bošnjaka.

“Moramo naći snage da napravimo preokret. A da bi ga napravili i jedni i drugi sebi trebamo postaviti pitanje – kako nam se desilo da dođemo u stanje u kom predsjednik Hrvatske optužuje Bošnjake da su ‘zlostavljači Hrvata’, a Bošnjaci imaju ozbiljan strah od ulaska predsjednika HDZ u Predsjedništvo BiH, od dvojca koji bi činio s Dodikom? A to je, nažalost, tako, i uzalud nam je to gurati pod tepih. Povjerenje je kao zgrada, dugo se gradi, lako se ruši. Moramo ponovno graditi porušeno, a za početak se svako mora upitati gdje je pogriješio u posljednjoj dekadi. I ne ponavljati greške, paziti na riječi i postupke”, kazao je.

Kada je u pitanju Izborni zakon, poručio je da će se morati postići kompromis, ali sumnja da je to moguće u narednih nekoliko tjedana.

“Što se tiče SDA, spremni smo prihvatiti neki od modela koji će izbor članova Predsjedništva BiH osloniti na većinsku volju konstitutivnih naroda. Dakle većinsku, ne stopostotnu, jer članovi Predsjedništva predstavljaju sve građane i cijelu BiH i moraju u izvjesnoj mjeri ovisiti i od glasova birača iz drugih naroda i reda Ostalih. Koja je to mjera, odredit će se kroz razgovore i pregovore.

Pri tome se, naravno, mora osigurati implementacija presuda Europskog suda za ljudska prava, što je obveza BiH i na europskom putu. Od HDZ očekujemo da prihvati kao dovoljno ono što Ustav Federacije propisuje, dakle pravo konstitutivnih naroda da štite vitalni nacionalni interes, da imaju pravo veta  samo po tim pitanjima. Moramo zauvijek ukloniti mogućnosti blokada koje truju odnose u Federaciji. Od srpske strane očekujemo minimum, da prihvate ono što su ranije prihvaćali, pa sada  odustali, a to je indirektni izbor članova Predsjedništva BiH, to bi jako pojednostavilo stvari”, kazao je predsjednik SDA.

Navodi i kako Dodik kani u državi napraviti državu, a zatim je odvojiti od BiH. To, naglašava Izetbegović, neće ići.

Anita M.