Foto: Pixabay

Tost je namirnica koja se često nađe na našim tanjurima. Za doručak uz marmeladu ili kao topli sendvič za večeru, tost definitivno spada u omiljeni obrok. No, američka studija sa Sveučilišta Teksas u Austinu, došla je do rezultata kojima otkriva negativne učinke izgorenog tosta. Studija otkriva da čak i samo korištenje tostera može proširiti toksične čestice zrakom.

Koristeći scenu od trosobnog stana, znanstvenici su postavili monitore koji nadziru kvalitetu zraka. Otkrili su da štetne posljedice na zrak ima i prženje te pohanje hrane. “Kad radite tost, toplinski elementi griju krhotine i mast u tosteru, što uključuje ulje”, rekla je Marina Vance koja je sudjelovala u istraživanju, prenosi LadBible. U istraživanju se navodi i da su omiljene mirisne svijeće, također izvor loše kvalitete zraka.

Najbolji način za prevenciju od štetnih zagađivača jest taj da pazite na boju tosta. Preporučuje se “zlatno smeđa” boja, a savjetuje se da ne ostavljate tost da zagori do tamnije nijanse. Prema preporukama WHO-a, zrak ne bi trebao sadržavati više od 25 mikrograma čestica po kubičnom metru. Znanstvenici su otkrili da izgoreni tost može imati do 3000 mikrograma takvih čestica, u zraku. Ako je tost “zlatno smeđe” nijanse, količina čestica će se smanjiti na 300.

“Pronašli smo i etanol, nus-proizvod kvasca. Ako postoji i maleni dio kruha koji dodiruje element za zagrijavanje, možete vidjeti dim. Možda i od mrvica na dnu tostera – ali one su dovoljne za proizvodnju većeg broja čestica. Usporedimo li takav zrak s onim vanjske kvalitete, dolazimo do zaključka da je zrak vrlo nezdrav”, dodala je Vance za LadBible. 

“Ovo je istraživanje poziv na buđenje zbog rizika koji predstavljaju tosteri”, izjavio je profesor Jonathan Grigg koji sjedi u Komisiji za unutarnje zagađivanje zraka u Velikoj Britaniji, prenosi Novi list.