Je li dugopoljski dalekovod potencijalno opasan?! Zbog bure zaiskrilo, izbio požar. Nakon nekoliko sati ugašen požar kod Tijarice!

0

Nekoliko požara tijekom utorka bilo je ili je još uvijek aktivno u Zagori srednje Dalmacije.  Čitali smo kako je  za Dalmacija danas  rekao zapovjednik DVD-a Trilj Mladen Klarić, najveći požar aktivan je na području Tijarice, u zaselku Bravić.

Tamo je olujna bura srušila 10-kilovoltni dalekovod, odnosno pukla je jedna žica, a iskrenje je izazvalo požar oko 11 sati. U vrijeme pisanja teksta požar još uvijek nije bio ugašen. Gase ga 4 vatrogasca DVD-a Trilj uz pomoć 4 vozila. Gore nisko raslinje i trava, a opožarena površina je oko 1 hektar. Nešto ranije izbio je požar na predjelu Ugljane – Bane na nepristupačnom terenu, a požar se nadzire. Ugašen je požar smeća kod Biska, a ugasili su ga vatrogasci DVD-a Dugopolje.

 Ono  što  je nama na portalu  Dugopolje.org  interesantno činjenica je da je   jedan od  požara  izazvan  pucanjem jedne  žice dalekovoda i iskrenjem iste.  Svjedoci smo da se isto dosta često događa tijekom ljetne požarne sezone kada nerijetko u izvješćima  o uzrocima požara  kao uzrok se navodi iskrenje  dalekovoda.

Znamo da se preko cijelog   Dugopolja  pruža 400-kilovoltni dalekovod  ispod kojega se nalaze i neki objekti javne namjene i da ukoliko se dogodi  neki incident  može potencijalno biti  opasan.

Znamo da su neke političke stranke  već istupale s inicijativom  za izmještanje  dalekovoda iz naselja i  premještanje  uz trasu uz auto  put. Dokle je došlo s ovom inicijativom nije nam poznato, ali nam se  čini korisnom jer bi se puno stvari u  Dugopolju  riješilo,  od problema  s infrastrukturom, privođenjem  prostora u zahvatu  današnje  trase dalekovoda u puno korisnije svrhe.
Druga stvar koja se spominjala oko  današnje trase dalekovoda su prijepori oko izgradnje i lokacije  dječjeg vrtića  u Dugopolju što je već izazivalo  političke prijepore o čemu smo već ranije objavljivali  na našem portalu.

Dakle, dječji  vrtić je izgrađen u  neposrednoj blizini, jednim dijelom čak ispod  dalekovoda. Što to znači za zdravlje dugopoljske djece  vjerujemo da ne treba posebno objašnjavati, i što će se dogoditi ukoliko dođe do pucanja ili  havarije  žica  kojima teče napon od 400 kilovolta što je 40 puta više   u odnosu na  ovaj incident u Tijarici koji je završio samo požarom, nažalost.

Tko će preuzeti odgovornost ako se nešto takvo dogodi???

Nadalje,   općinska vlast tvrdi da  nikakve opasnosti  po život i zdravlje  dugopoljske djece nema, što potkrepljuju  i ispitivanjem  elektromagnetnog zračenja u zahvatu dalekovoda, al  na njemu  piše  da je samo za interenu upotrebu, te da se zabranjuje javno objavljivanje bez suglasnosti? Zašto samo za internu upotrebu, nije li to ispitivanje naručeno i plaćeno novcima  svih Dugopoljaca? Savjetujemo se s pravnicima hoćemo li imati  pravnih posljedica  ukoliko objavimo  te  dokumente i pitamo je li javni interes ispred  nekih pravnih regula.

Znamo da je zemljište  u zahvatu dalekovoda najjeftinije, a da se  bolje lokacije, ne nužno i skuplje prodaju “prijateljskim poduzetnicima” ni malo nas ne  začuđuje da je općinska vlast donijela odluku da se vrtić gradi na postojećoj  lokaciji. Pitanje koje mi postavljamo je tko je izdao dozvolu za gradnju u zahvatu dalekovoda, tko je taj  ko dugogopoljsku djecu stavlja u ovu poziciju.

Kako je već stajalo u jednom priopćenje “izgleda da će Općini Dugopolje zbog svih problema trebati jedna Erin Brockovich, a  načelniku općine i vlastima toplo preporučamo da pogledaju istoimeni film.” 

dp