Je li INA kupovala svoj plin koji je prodavala ispod svake cijene?

0

Tvrtka OMS-Upravljanje, koja je prema optužbi USKOK-a u nešto više od godinu dana ilegalno zaradila gotovo 850 milijuna kuna, prirodni plin je kupovala isključivo od INA-e i Plinare istočna Slavonija po fiksnoj cijeni od 19,46 eura po megavatsatu. Taj su plin, kako bi ga kupovali, isti dan i u istoj količini preprodali kupcu u inozemstvu DXT Internationalu SA iz Luksemburga po tržišnim cijenama u rasponu od 70 do čak 210 eura po megavatsatu.

Spomenuta tvrtka iz Luksemburga pripada grupaciji Duferco Participations Holding SA, koju preko svojih tvrtki u Lihtenštajnu drži švicarski državljanin Bruno Bolfo. Bolfo je svoje poslovno carstvo podigao u trgovini čelikom i poznat je u svjetskim razmjerima. Posljednjih godina uključio se i u trgovinu energentima te njegove tvrtke slove kao vodeći igrači na veleprodajnom tržištu električne energije i plina.

Kako doznaje Jutarnji list, tijekom istraživanja je utvrđeno da je DXT International, osim što je posredstvom tvrtke OMS-Upravljanje kupovao INA-in prirodni plin, istovremeno bio, a i danas je, jedan od INA-nih dobavljača plina po tržišnim uvjetima. Iako istražitelji prije pretraga ureda Damira Škugora u INA-i provedenih tijekom ovog vikenda nisu imali pristup poslovnoj dokumentaciji INA-e, uspjeli su snimiti razgovore iz kojih jasno proizlazi da Ina ima ugovor s DXT-om te da ga namjerava produljiti za još godinu dana.

Anita M.