Je li istina? Srpski mediji tvrde: Stipe Mesić posjetio manastir u Orahovici u kojem je kršten kao – pravoslavac

  0

  Posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Stipe Mesić (88) posjetio je manastir u kojem je kršten kao pravoslavac!

  Na Facebook stranici Saborni hrama Svete Trojice u Pakracu objavljena je sljedeća vijest:

  -U petak, 2. rujna ove godine, samostan svetog Nikole Mirlikijskog, samostan Orahovica, posjetio je bivši predsjednik Republike Hrvatske, gospodin Stjepan Mesić. Gospodina Mesića tom je prigodom u samostanu dočekao Njegovo Preuzvišeni biskup pakračko-slavonski g. Jovan, te ga upoznao sa životom i obnovom ove zajednice.

  Da je gost bio vrlo zainteresiran za obilazak zdanja jednog od najstarijih duhovnih centara slavonskih Srba, smještenog na obroncima Papuka, više je detalja od nekoliko fotografija.

  Ali zato na internetu možete pronaći tekst iz 2010. godine koji je u Pečatu objavio Ratko Dmitrović, aktualni srbijanski ministar za brigu o obitelji i demografiju, a koji opravdava početak ovog teksta, javlja Kurir.

  -Mesići su porijeklom iz Like, a prema nekim istraživanjima doselili su se iz okolice Banata, gdje i danas postoji samostan Mesić. U potrazi za boljim životom spuštaju se u slavonski vrtić.

  Stjepan je rođen na katolički Badnjak 1934. godine u slavonskoj Orahovici. Bio je toliko malen i slab da su mu roditelji (Josip i Magdalena) odmah zapalili svijeću uz glavu i čekali da umre. Na preporuku mjesnog fratra, kršten je dva dana nakon rođenja kako bi, pošavši “gore k Svevišnjem”, mogao ući na vrata raja. Tako je rekao fratar, vjerujući da malom Stipi nema spasa. Ovaj je, kao što vidite, preživio – stoji u jednom dijelu Dmitrovićeve analize Mesićeva lika i djela.

  Potom piše kako je “to rano razdoblje života Stjepana Mesića vrlo važno za ovu priču jer otvara mogućnost, pa i potrebu, za psihoanalizom nekih njegovih kasnijih postupaka, a sve kroz prizmu njegova djetinjstva”.

  – Kada mu je ostalo samo 17 mjeseci života, Stjepan Mesić ostao je bez majke, koja je umrla u 24. godini. Nešto kasnije Josip Mesić se ponovno ženi.

  Njegova druga supruga bila je Srpkinja iz istog mjesta, zvala se Mileva Jović, a koliko je bila predana odgoju malog Stjepana i dvoje djece rođene u novom braku (Slavka i Jelice) govori i činjenica da je Stipe kasnije javno objavio o Milevi više puta govorio kao o majci, s velikim poštovanjem i neskrivenom ljubavlju. I tu dolazimo do jednog zanimljivog podatka, potpuno nepoznatog široj javnosti – ističe Dmitrović:

  – Ima još živih Slavonaca koji svjedoče da je Mileva malog Stjepana krstila u pravoslavnoj crkvi, točnije u crkvi sv. Nikole u samostanu Orahovica. Pretpostavlja se da je u vrijeme krštenja u orahovičkom manastir mali Stipe imao pet godina.

  Foto: Saborni hram Svete Trojice u Pakracu