Foto: Unsplash

Prava količina kave može biti dobra za vas, ali ako je popijete preblizu vremenu za spavanje, moglo bi imati neželjene učinke na vaš san.Miris svježe skuhane kave mnoge ujutro izbaci iz kreveta, a često se za šalicom kave poseže i nakon ručka.

Neki u šalici kave uživaju i nakon večere uz argument da im pomaže kod probave, ali i da je to dobra alternativa desertu bez kalorija, prenosi MBG.

Ipak ne možemo ignorirati sadržaj kofeina u kavi koji potencijalno može ugroziti kvalitetu sna.

Šalica kave može biti korisna čak i navečer

Umjerena količina kave je dobra za vas. Prema Klinici Cleveland, kava sadrži hranjive tvari i antioksidanse, a čak može i smanjiti rizik od nekih bolesti. Ključna riječ je ‘umjereno’. Peporučena gornja granica je 400 miligrama kofeina dnevno, što je otprilike četiri ili pet šalica kave

“Općenito govoreći, ispijanje kave odmah nakon večere vjerojatno će potaknuti i poboljšati probavu”, kaže nutricionistica Jenna Volpe.

“To je obično bolje za većinu ljudi, s iznimkom ljudi koji imaju temeljno zdravstveno stanje koje ih čini sklonijima proljevu”, dodaje.

Kava vam čak može pomoći da izbjegnete dodatne obroke u kasne sate. Neki na taj popularan napitak gledaju kao na niskokaloričnu zamjenu za deserte pune šećera. No, kad govorimo o šećeru, dodaci kavi mogu poremetiti tu ravnotežu izbjegavanja slatkog. Dodavanje mlijeka u kavu moglo bi izazvati pospanost jer je mlijeko izvor triptofana, što može pospješiti kvalitetu sna.

Kasna šalica kave može vas držati budnim kasno u noć

“Kofein može povećati kortizol, čak i među onima koji ga redovito piju”, kaže Volpe. “Kortizol je hormon stresa koji može pogoršati tjeskobu i nesanicu zbog povećanih hormona stresa koji cirkuliraju u krvotoku.”

Kofein u kavi također često blokira umor, zbog čega je učinkovito rješenje za ranojutarnju pospanost. Iako je takav efekt poželjan ujutro, nije idealan kada je vrijeme za opuštanje i odmor.Istraživanja također pokazuju da konzumacija kofeina prije spavanja ometa zdrav san.

“Kofein prije spavanja, pa čak i unutar šest sati prije spavanja, značajno remeti san”, kaže liječnik Thomas Michael Kilkenny. U konačnici, istraživači preporučuju unos kofeina više od šest sati prije spavanja