JE LI STOČARSTVO NA KRŠKIM PAŠNJACIMA “ZAKONOM” ZABRANJENA POLJOPRIVREDNA DJELATNOST!!??

0
138

 Pitanje iz naslova ovog ovog teksta je pitanje koje   često postavljaju stočari na hrvatskom kršu u svojoj borbi s vjetrenjačama, u ovom slučaju s “Hrvatskim šumama”.

“Represivno djelovanje i treniranje strogoće od strane lokalnih šumarija nad domicilnim stočarima ne jenjava. I prije smo Vas u nekoliko navrata obavještavali o tome kako se stočarima pošumljavaju stoljetni pašnjaci na kojima napasuju svoje blago, lokalne šumarije im brane ispašu i tjeraju ih čak sa zakupljenih pašnjaka, šalju rješenja o obaveznom skidanju električnih pastira koji su zakonom propisano pomoćno sredstvo za čuvanje i držanje blaga pod nadzorom.

Jučer u Cetinskom kraju, svjedočili smo akciji Hrvatskih šuma, uz pratnju hrvatske policije kako hrvatskom poljoprivredniku uklanjaju električni pastir sa pašnjaka.

Površina koju je poljoprivrednik ogradio električnim pastirom je površina koju poljoprivrednik koristi dugi niz godina napasujući na njoj svoje blago. Elekt. pastir ne smeta apsolutno nikome niti ugrožava bilo koga, nije ograđen nikakav šumski put, ali ipak to jako smeta lokalnom šefu Sinjske ispostave Hrvatskih Šuma.!?

Pitamo se, je li ovo primjer ruralnog i regionalnog razvoja kojem je cilj zadržavanje stanovništva na našim selima i povećanje poljoprivredne proizvodnje, ili je ovo primjer protjerivanja preostalog stanovništa ruralnih područja i uništavanje i ovo malo stočarstva koje je prisutno na ovim prostorima?? –  stoji u  podužoj objavi na Facebook stranici Udruge “Hrvatski krški pašnjaci”

dp/Foto: Facebook HKP