Foto: Pixabay

Ova vijest će vas šokirati, ako ste jedni od onih koji odgađaju alarm nekoliko puta.

Nema boljeg osjećaja nego ugasiti budilicu i spavati još nekoliko minuta. Mnogi od nas radije preskoče doručak nego da se probude na prvi alarm. Međutim, ova mala stvar značajno utječe na vaša jutra, ali i raspoloženje tijekom dana. Stalno odgađanje alarma potpuno zbunjuje vaš prirodni mehanizam buđenja, piše RTL.

“Kada dopustite sebi da ponovno zaspite na nekoliko minuta, zavaravate tijelo i vraćate ga natrag u postavke za spavanje“, tvrdi ekspert Adam Tishman.

“Kada se alarm oglasi, vaši su tijelo i mozak zbunjeni pa dolazi do tzv. inercije sna. Ovo stanje može vas držati kroz cijeli dan i zbog toga se osjećate iscrpljeno.”

Istu stvar objašnjava Mel Robbins u videu, a tvrdi da odgađanjem alarma “vraćamo tijelo u san.” Tajna je u tome što spavamo u ciklusima od 70 do 90 minuta. Jednom kada se alarm upali trebali bi brojati do 5 i odmah ustati iz kreveta. U suprotnom ćemo započeti novi ciklus spavanja, zbuniti tijelo, a zatim ga šokirati alarmom za 10 minuta.

“Tijekom noći, tijelo se stalno uključuje i isključuje iz REM faze sna, a REM je sve češći kako se bliži jutro. Ponavljanje alarma prekinut će nekoliko puta konačnu fazu sna što će imati veliki utjecaj na vaše tijelo”, zaključio je stručnjak za The Thirty.