Foto: Pixabay

ako mnogi ljudi vole i često jedu gotovu piletinu koju kupe u trgovini, pitanje je kakve nuspojave često jedenje gotove piletine ima na organizam.

Jedna od velikih nuspojava konzumiranja gotove piletine je ta da biste mogli konzumirati više natrija nego inače, što bi moglo dovesti do povišenog krvnog tlaka ili zadržavanja vode.

Sadržaj natrija u gotovoj piletini koja se kupuje u trgovini varirat će ovisno o tome tko je prodaje, ali to je gotovo uvijek mnogo više nego ako bi bilo da ste piletinu pripremili kod kuće.

Vrijednosti natrija koje možete pojesti u jednom obroku gotove piletine mogu premašiti preporučeni dnevni unos. Neka istraživanja pokazala su da su samo u gotovom pilećem batku otkrili 460 miligrama natrija!

Američka Agencija za hranu i lijekove preporučuje unos od najviše 2300 miligrama natrija dnevno, što je otprilike jedna žlica soli. Kad je prehrana iznimno bogata natrijem, tijelo može zadržati više vode, a krvni tlak može biti povišen.

Zadržavanje vode u najmanju ruku može biti izuzetno neugodno i uzrokovati debljanje ili oticanje u nekim dijelovima  tijela, poput ruku i stopala. Međutim, ako netko ima dugotrajno zadržavanje vode, zdravstveni se rizici mogu uvelike povećati. Produljeno zadržavanje tekućine može vas izložiti većem riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Visoka razina natrija također može uzrokovati rast krvnog tlaka. Prema članku objavljenom u časopisu Pediatric Nephrology, postoji pozitivna korelacija između previše natrija u prehrani i porasta krvnog tlaka. Međutim, to se razlikuje ovisno o individualnoj osjetljivosti na sol, koju određuju stvari poput težine, genetike i hormona.

Važno je obratiti pažnju na količinu natrija koju svakodnevno unosite u prehranu, a to može uključivati ​​i praćenje koliko puta tjedno konzumirate gotovu piletinu iz trgovine, piše Eat This.