Foto: screenshot/ilustracija

Klisovićev izborni štab poslao je članstvu stranke promotivne materijale ukrašene kartom stanovite fantomske države koja apsolutno nije Hrvatska

Budimo realni. Digla bi se upravo zaglušna halabuka da je kartom povelike, a svakako prevelike Hrvatske, svoje izborne papire pojačala neka ultradesna strančica koja snuje o granicama iz doba Pavelića i NDH, ili da je to učinio kakav trknuti, ekspanzionistički nastrojeni aspirant na javnu i političku popularnost. A da ne spominjemo što bi tek bilo da je takva spačka izašla iz štamparije HDZ-a, Mosta ili Domovinskog Škore.

Kanonade bi prašile danima. Badava bi se branili da je to slučajna pogreška i kleli se da je za tu nesmotrenost odgovorna neka anonimna budala iz stožera. No, slučaj SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Joška Klisovića okončan je po kratkom postupku, jednom isprikom, bez talambasa i otrovnih komentara u glavnim dnevnicima.

Stvar je odmah legla

A Klisovićev izborni štab stvarno je poslao zagrebačkom članstvu stranke neke promotivne materijale ukrašene kartom stanovite fantomske države koja apsolutno nije Hrvatska. Risao ju je očito neki kriminalno loš i smušen đak koji je naše granice protegnuo na kompletan Srijem, pa do Zemuna i Beograda, a s druge bande i na Boku kotorsku. Pitaj boga kako je nastala ta budalaština i gdje ju je uopće našao taj koji je – za slučaj da nisu sigurni – SDP-ovce htio podsjetiti kako izgleda naša zemlja.

Ali stvar je odmah legla. Šef kampanje Igor Dragovan izjavio je kako mu je jako žao zbog ”nenamjerne i glupe pogreške” te da je krivac odmah ”preuzeo odgovornost”. Sve to isto ponovio je i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Nedavno je dosta sličan slučaj izbio i kod Vesne Škare Ožbolt, koja se također natječe u Zagrebu. I kod nje je zaribao neki nadobudni asistent u kampanji.

Nije pročitala vlastiti program

Njoj su pak našli te dijelove izbornog programa koji su doslovno prepisani od Mosta. I tu je krivica adresirana na anonimnog ”volontera” koji se, valjda, iz neobjašnjivih razloga toliko zanio da je u program gospođe Škare na svoju ruku išao lijepiti tuđe umotvorine.

No, dobro. Moguće da i jest. Kao što je vjerojatno i da su Klisovićevi SDP-ovci dali nekom poluslučajnom liku da na njegove papire slobodno ubacuje što hoće pa su dobili tu kartu kakvu nitko nikad nije vidio.

Moglo bi se reći da su oboje male stvari koje ne zaslužuju da ih se posebno razvlači i obrađuje. Ali nipošto nisu male. Jer otkrivaju taj nevjerojatan šlamperaj i nemar kandidata u jednom ozbiljnom političkom poslu i još ozbiljnijem predizbornom trenutku. Nije zgodno kad se pokaže da su za ljude koji se natječu da vode glavni grad i da upravljaju budžetom od 14 milijardi kuna, već i izbori prevelik zalogaj. Klisović tako ni ne pogleda materijale koji se u njegovo ime šalju naokolo. Ne zna za tu nesretnu kartu. Ne pita šefa stožera što ima, niti mu ovaj referira. A Škare Ožbolt ne pročita čak ni vlastiti izborni program. Jer da ga je čitala, valjda bi sama opazila plagirane pasuse.

Simptomi, kao, mali i nevažni

Pa čovjek, kad vidi sve te razne puke slučajnosti i previde, mora promisliti što bi bilo kad bi bilo. Kako, dakle, u fotelju prvog čovjeka grada misle sjesti takvi političari kojima je prezamorno ili predosadno voditi računa čak o vlastitom projektu, pa i o ovome koji je za njih stani-pani. Jer izborni rezultat ovisi o nizu sitnica, dojmova i tehnikalija koji se na koncu sklapaju u postotak glasova.

Kako bi se takvi politički menadžeri sutra nosili s nepreglednim pogonom grada od 800.000 stanovnika kad trenutno nisu u stanju imati uvid niti u to što u kampanji radi njihova ekipa od eventualno 50 ljudi. Pa im svaki slučajni amater može podvaliti što god, bilo kartu, bilo plagijat, da se poslije čudom čude odakle sad to.

Odnosno, ako se političarima ne da ni ovo malo prije izbora koncentrirati na rutinske zadatke i procedure jer valjda misle da su iznad poslova nižeg ranga, onda unaprijed piši kući propalo je. Jer kad ti netko pokaže da nije kadar čuvati ni dvije koze, kako ćeš mu vjerovati da bi sve one stvarno komplicirane i skliske gradonačelničke poslove odjednom radio perfektno.

Tako da su karta Hrvatske do Beograda i plagijati u programu simptomi. Kao mali i nevažni. Ali zapravo vrlo ozbiljni – donosi Telegram
 
dp