Foto: Društvene mreže

Na dan 7. kolovoza 1995. (prije 28 godina), jedna od tisuće minobacačkih granata ispaljenih sa srpskih položaja na Matiće (hrvatsko selo u općini Orašje u bosanskoj Posavini) i ostala sela oraške općine, pala je u selo Matići gdje su se okupili mladići – tinejdžeri da bi se družili i igrali, i usmrtila njih osmoricu. Dvojica su ostali stopostotni invalidi.

Šestorica poginulih bili su sinovi jedinci u roditelja.

Na Facebook stranici Orašje News objavljen je tekst autora Maria Pejića koji želi upozoriti javnost na nepravedno zapostavljanje žrtve posavskih Hrvata i njihovog stradanja u Domovinskom ratu.

Tekst naslova “DJECA U MATIĆIMA I DJECA U VITEZU” prenosimo u cijelosti.


Foto: Društvene mreže

“07.08 1995 minobacačka granata usmrtila je osmero djece iz Matića. Bilo je to pri kraju rata, a srpski napad je izveden kao odmazda za poraz u Oluji. Prije dva dana je bila 28 obljetnica ovog gnusnog zločina za koji nitko nije odgovarao. No ne samo da nitko nije odgovarao za ovaj gnusni zločin, već HDZ-ovi mediji ovaj zločin ignoriraju i prešućuju.

Usporedimo sada to sa sličnim zločinom u Vitezu.

Naime, u eksploziji granate 10.lipnja 1993. ubijeno je osmero djece u Vitezu. Granatu su ispalili pripadnici Armije BIH. Također gnusan zločin za koji nitko nije odgovarao. No razlika je što su na 30 godišnjicu zločina u Vitezu, svi Hrvatski mediji u BiH pisali o ovom stravičnom zločinu te su pozvali da se odgovorni izvedu pred lice pravde. Večernji.ba, Hrvatski medijski servis, Dnevnik.ba, kao i drugi portali pod kontrolom HDZ-a BIH objavili su desetke članaka o ovom zločinu i pozvali na procesuiranje odgovornih.

Foto: Društvene mreže

Da se razumijemo nema ništa sporno o tome da se traži kažnjavanje odgovornih za zločin u Vitezu. No, treba postaviti pitanje, po kojim kriterijima se to vode HDZ-ovi mediji? Zašto traže da se kaznu počinitelji zločina u Vitezu, a ignoriraju počinitelje u Matićima? Vrijede li djeca u Vitezu više od djece u Matićima? Ne, nisu tu u pitanju djeca, već politika.

Očigledno je da U HDZ-ovom sistemu ni djeca žrtve zločina nemaju istu težinu. Pitanje odgovornosti veže se uz političke ciljeve i ambicije. A kada se uplete politika, žrtve iz Posavine dođu HDZ-u kao zadnja rupa na sviralu.

Razglasi priču o zločinu u Vitezu na sve strane,

Šuti kao zaliven o zločinu u Matićima

Licemjerje HDZ-a nema granice.

Autor: Mario Pejić”