Foto: Facebook

Jučer je predsjednik SABA (SUBNOR) Franjo Habulin održao pressicu na temu uređenja groblja Hrvatskih vojnika 1941.-1945. i žestoko se usprotivio već odobrenom projektu uređenja dijela groblja Mirogoj na kojem su tijekom II. svjetskog rata sahranjivani pripadnici Hrvatske vojske, a nakon završetka II. svjetskog rata su partizanske vlasti nadgrobna obilježja maknuli. Smeta mu što su na tom groblju sahranjivane i poginule ustaše za koje on drži da nisu pripadnici Hrvatske vojske iz II. svjetskog rata.

Po tom pitanju na facebooku je reagirao odvjetnik i političar Tomislav Jonjić, podučio povijesti Franju Habulina,… pa njegov status prenosimo u cijelosti:

TKO PRIPADA HRVATSKOJ VOJSCI?

– Na zadnje se je noge propeo SUBNOR (SAB), tumačeći da je krivo i neprihvatljivo ustaše nazivati Hrvatskom vojskom.

Kad bi se ti ljudi bavili ičim osim progonom vještica i trgovinom utemeljenom na tom progonu, mogli bi čak u objavljenim jugoslavenskim zbirkama dokumenata iz Drugoga svjetskog rata naći tisuće dokaza da su jugoslavenski partizani pripadnike oružanih snaga Nezavisne Države Hrvatske nazivali, ni manje ni više nego – Hrvatskom vojskom.

Tim oružanim snagama pripadale su i postrojbe ustaške vojnice.

Jugoslavenski su partizani u više navrata mijenjali ime, najčešće se prseći da su NOV Jugoslavije, a Zagreb su okupirali pod nazivom Jugoslavenske armije…

Usput, treba li uopće govoriti kako je posve nezamislivo da bi pripadnici Hrvatskih oružanih snaga usred Zagreba sastavljali dokumente na srpskom jeziku ekavskog izgovora, kao što je to činio npr. dugogodišnji predsjednik SAB-a, Ivan Fumić, inače „vojni sudija“ JNA koji je usred Zagreba izricao presude na „državnome“, srpskom jeziku, osuđujući hrvatske rodoljube zbog sasvim banalnih prijestupa.

Dokumente o tome ne jednom sam objavio u „Političkom zatvoreniku“, časopisu Hrvatskoga društva političkih zatvorenika. No, s budalama se doista ne isplati prepirati…” – zaključio je Jonjić

Anita M.