Saturday, September 18, 2021
HomeVijestiHrvatskaJulije Meštrović: Među umrlima u KBC-u Split u četvrtom valu je 6.6%...

Julije Meštrović: Među umrlima u KBC-u Split u četvrtom valu je 6.6% cijepljenih

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović komentirao je u Novom danu N1 televizije situaciju s hospitaliziranim pacijentima zaraženim koronavirusom u toj bolnici

Meštrović kaže da je manji broj pacijenata dobar znak, ali da treba vidjeti kakva će situacija biti sljedećih dana.

“Važan je podatak da je manje bolesnika na respiratoru. Boluju od teške upale pluća”, kaže.

“Simptomi bolesti se razvijaju toliko brzo da bolesnik mora biti priključen na respirator, ali se oni i puno uspješnije odvajaju”, govori Meštrović koji kaže i da su pacijenti u ovom valu u prosjeku 11 godina mlađi nego u prvom.

Meštrović se osvrnuo i na procijepljenost: “Sličan je broj, 10 posto je cijepljenih među hospitaliziranima i 10-ak posto je među onima koji su na respiratoru. Moram reći da od 1. srpnja, otkad brojimo ovaj četvrti val, da je među umrlima 6,6 posto cijepljenih i to su pacijenti s teškim komorbiditetima. Sve su to podaci koji govore u prilog cijepljenju”, goovri.

“Kad se zbroje oni koji su stekli imunost preboljenjem i cijepljenjem, možemo reći da je njihov broj 95 posto u liječnika, a radno aktivne medicinske sestre koje su stekle imunost su na 90 posto”, kaže na pitanje o cijepljenju zdravstvenih djelatnika. Za najavu ministra Vilija Beroša da će zdravstveni djelatnici trebati covid potvrde od 1. listopada, kaže da je to “očekivana odluka” te da su u splitskoj bolnici za to spremni.

“Mi se moramo ponašati kao da očekujemo da će se broj bolesnika povećavati. Nadam se da ne, ali ako bi se to dogodilo, mi imamo prostor i opremu. Problem je uvijek osoblje, osobito oni koji su educirani skrbiti o najteže bolesnima, onima koji su ovisni o respiratoru”, kaže.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments