Foto Facebook

Jure Šimić, ratni gradonačelnik Bjelovara i predsjednik Kriznog stožera 1991., pravomoćno je oslobođen optužnice koja ga je teretila da u vrijeme bitke za Bjelovar,  krajem rujna 1991. godine, počinio ratni zločin zapovjedivši ubojstvo tri oficira agresorske vojske – piše Maxportal

Tu informaciju Šimić je s radošću objavio na Facebooku, a prozvao je “Bjelovarske vukove rata, na čelu s generalom Milom Ćukom“, da se 29. rujna postroje u centru Bjelovara i da njima priopći tužnu, a svima drugima radosnu vijest.  Jure Šimić je objavio:

Bjelovarskim vukovima rata:

S velikim zadovoljstvom vam javljam da se na Dan grada Bjelovara, 29.09. 2023. postrojite, u centru Bjelovara, svi skupa na čelu s Milom Ćukom, da vam priopćim, za vas tužnu, a za mene i mnoge Bjelovarčanea radosnu vijast, da sam ja
Jure Šimić, od Vrhovnog suda RH, pravomoćno

O S L O B O Đ E N

optužbe za ratni zločin.

Dosta ste se skrivali i glumili junake Domovinskog rata, pokažite se u pravom i istinitom svjetlu, priznajte svoje grijehe, svoju zločastoću izbrišite priznanjem i isprikom žrtvama koje ste dugi niz godina progonili i uništavali.

Riječi “psi rata” zamjenio sam riječima “vukovi rata” iz razloga što riječi “psi rata” dovoljno ne zrcale svu zločastoću koju je ta zvjerad učinila meni i Državi RH koju sam i ja stvarao”, objavio je Šimić.

Tužiteljstvo je Šimića, koji je u to doba bio predsjednik Kriznog stožera Bjelovara, teretilo da je u Bjelovaru počinio ratni zločin protiv trojice oficira bivše JNA, pukovnika Rajka Kovačevića, potpukovnika Miljka Vasića i kapetana Dragišu Jovanovića.

Suđenje u tom kaznenom postupku započelo je 08. lipnja 2015. na Županijskom sudu u Rijeci čitanjem optužnice. Prema navodima optužnice okr. Šimić je naredio ubojstvo trojice zarobljenih časnika JNA, zapovjednika vojarne “Božidar Adžija” u Bjelovaru.

Dana 29. rujna 1991. hrvatskim vojno-redarstvenom snagama predalo se gotovo 60 časnika te 150 redovnih vojnika koji su bili razoružani i odjeveni u hlače i potkošulje.

Optužnicom Jure Šimić se tereti da je kao predsjednika kriznog stožera Bjelovara prozivanjem iz skupine izdvojio zapovjednika 265. mehanizirane brigade, stacionirane u toj vojarni, pukovnika Kovačević Rajka te njegove pomoćnike: potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića te naredio skupini vojnika, čiji se identitet ne zna, da ih odvedu sa strane i ubiju a oni su to i učinili, pucnjevima iz vatrenog oružja.

Na Županijskom sudu u Rijeci Šimić je 02. listopada 2019.  nepravomoćno je oslobođen optužbe da je nakon oslobođenja vojarne u Bjelovaru naredio ubojstvo trojice zarobljenih časnika JNA, a sad je stigla i pravomoćna presuda Vrhovnog suda.

Ranije je objavljeno da su Šimića teretili samo svjedoci iz Beograda i general Mile Ćuk pa otuda i njegov poziv generalu Ćuku  da je za oslobađajuća presuda Šimiću loša vijest za Milu Ćuka.

O tome je Šimić i ranije pisao. U tekstu pod naslovom “Crtica iz povijesti Bjelovara”, Šimić je u rujnu 2020. objavio:

“Poštovani Bjelovarčani!

Vaš počasni građanin, Mile Ćuk, general, s lažnom diplomom, lažni invalid Domovinskog rata ometao je i smetao obranu Bjelovara od tzv. jna.

Na današnji dan, 29.09. 1991. godine, on je sa svojom janjičarskom bojnom zaposjeo nakoliko kuća u Visovima gdje su tamanili (žderali) janjetinu i od posljedica prežderavanja poslije petnaestak godina pao i postao lažni invalid kao da je stradao na Barutani, 29.09.1991.

U iskazu pred nadležnima to su mu svjedočili njegovi podređeni iz Janjičarske bojne.

Veliko ometanje obrane Bjelovara Ćuk je vršio i tako što je prema Zagrebu, prema svojim nadređenim, prema paralelnoj liniji zapovijedanja, prema psima rata, nosio i prenosio krive informacije o stanju obrane u Bjelovaru.

Za ta ometanja obrane Bjelovara, za kasniji transfer zaplijenjenog oruđa i oružja dobio je čin, diplomu, odličja, postao počasni građanin Bjelovara i dobio ostale privilegije koje si priskrbljuju psi rata.

Uz sve to i svjedok je za navodni ratni zločin koji se protiv mene (Jure Šimića ) vodi na sudu. Sve detalje vezane uz te ljude i događaje mogu se naći i pročitati u knjigama: Jure Šimić: Bjelovar u Domovinskom ratu; Bjelovarski psi rata…”, objavio je Šimić.