Kad dijete izgubi svijest zbog plača: Šokantno, ali bezopasno

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Premda je šokantno vidjeti da dijete izgubi svijest zbog intenzivnog plača, takve su epizode najčešće potpuno bezopasne, kažu liječnici.

Poznate i kao nenamjerno zadržavanje daha, takve situacije obično traju manje od minute i posljedica su grčevitog plača djeteta zbog boli, ljutnje ili straha.

Grčeviti plač može zatvoriti dječje glasnice i tako spriječiti da zrak ulazi u pluća, što često završi tako da dijete poplavi, posebno njegove usnice.

Ono tada može izgubiti i svijest, no to je obrambena reakcija organizma kako bi opustio zgrčene mišiće i ponovo uspostavio disanje.

Takve epizode obično potpuno prestanu do pete godine djetetova života. Događaju se kod svakog dvadesetog djeteta, objavila je britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Roditeljima se savjetuje da ne tresu niti pljuskaju dijete u nastojanju da mu na taj način vrate svijest.

Kada ono prvi put izgubi svijest, savjet je da se odvede liječniku kako bi se isključila mogućnost da je u pozadini neka ozbiljna bolest, poput epilepsije, prenosi N1.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

ODRŽAN HOD ZA ŽIVOT U OSIJEKU: Slavonija miroljubivim hodom dala podršku nerođenima

Šesti nacionalni Hod za život, obitelj i Hrvatsku održava se pod geslom „Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije“....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img