“Kadyrov je umro”, tvrdi glavni čečenski oporbenjak Yangulbaev

0
290
Foto: Screenshot Twitter

​Čečenski oporbenjak Abubakar Yangulbaev potvrdio je glasine o smrti šefa republike Ramzana Kadirova.

Šef Čečenije Ramzan Kadirov navodno je preminuo zbog problema s bubrezima. Glasine koje su o tome izbile 17. rujna potvrdio je Abubakar Yangulbaev, čečenski oporbenjak i osobni neprijatelj Kadirova, na svom Telegram kanalu.

Yangulbaev je objavio kratku objavu u 13:30 u nedjelju: “ Kadyrov je umro .”

Znakovito je da je poruku objavio pola sata nakon što je na Kadirovljevom službenom telegram računu objavljen video koji navodno opovrgava glasine. Istina, objavljeni video s Kadirovim mogao je biti snimljen ranije, nema veze s današnjim danom.

Glasine o Kadirovljevoj teškoj bolesti pojavile su se u proljeće 2023., kada se nakon dugog izbivanja pojavio u javnosti s dramatičnim promjenama u izgledu. U kratkom vremenu jako se udebljao i izgledao nezdravo. Istovremeno se šuškalo da ovaj predstavnik Putinovog režima u Čečeniji ima problema s bubrezima zbog mogućeg trovanja.

Prije nekoliko dana ruski oporbenjak Genadij Gudkov objavio je, pozivajući se na utjecajne čečenske izvore, da je Kadirov imao neuspješnu operaciju presađivanja bubrega, što je dovelo do odbacivanja novih organa i pogoršanja zdravstvenog stanja. Dana 16. rujna ukrajinska vojna obavještajna služba potvrdila je glasine, izvijestivši da se Kadirovljevo zdravlje naglo pogoršalo i da se vjeruje kako je u komi.

Tiskovna služba Čečenskog diktatora već je objavila nekoliko postova na društvenim mrežama u posljednja dva dana, pokušavajući tako opovrgnuti izvješća o bolesti i smrti šefa Čečenije. Međutim, nisu pruženi nikakvi dokazi da je živ ili zdrav .