Kako biti zdravstveno zaštićen u EU zemljama

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska je stekla brojne pogodnosti – prelaziti granicu s osobnom iskaznicom, telefonirati po domaćim tarifama, ali i liječiti se besplatno u hitnim slučajevima u inozemstvu.

Kao članovi zajednice Europske unije, svaki hrvatski građanin koji ima obvezno zdravstveno osiguranje, ima pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja ili na engleskom European Health Insurance Card. Pravilnik o kartici na snagu je stupio 6. prosinca 2014. godine. Njome ostvarujete pravo liječenja u inozemstvu u hitnim slučajevima, a ugovoriti je, ne može biti lakše.

Kako do nje?

Dovoljno je otići u jedan od Regionalnih centara HZZO-a i ubaciti zdravstvenu iskaznicu u redomat. Kartica je gotova u svega nekoliko sekundi, a dobit ćete je u potpunosti besplatno. Uz ovu karticu, hrvatski građani ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu u svim zemljama Europske unije, ali i u nekima izvan nje, poput Švicarske, Lihtenštajna, Norveške ili Islanda.

Kartica u pravilu vrijedi oko godinu dana, a pokriva zdravstvene troškove tijekom privremenog boravka u zemljama Europske unije.

Iako su prednosti Europske zdravstvene kartice brojne, važno je reći kako ona ne zamjenjuje putno osiguranje, već pokriva samo troškove medicinskih usluga u hitnim slučajevima. Također, važno je naglasiti kako se pokriveni troškovi odnose isključivo na javne ustanove, ne i na privatne.

Zato je bitno poduzeti sve mjere opreza jer u slučaju primjerice nezgode na skijanju ili planinarenju, ona ne pokriva troškove prijevoza ili spašavanja pacijenta.

Europski parlament svakodnevno donosi odluke koje utječu na život svakog građanina Europske unije, a kako biste se i sami uključili u donošenje odluka od vašeg interesa, ovog svibnja ne propustite priliku dati svoj glas.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img