Kako čašica previše djeluje na organizam?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

U nekim normalnim okolnostima, preko želučane ovojnice u krv dospjeva oko deset posto alkohola, a ostatak puno brže dolazi u krvi preko tankog crijeva.

Ako ste se prije alkohola najeli, alkohol će se u želucu zadržati nešto više, sporije će se probavljati pa će i njegovo djelovanje biti sporije. Pijete li na prazan želudac, alkohol će kroz želudac proći brže i brže djelovati na organizam.

Jaka pića, poput rakije, viskija, votke i slično, imaju, naravno, jači utjecaj na organizam. U želudcu postoji ovojnica na dnu, koju alkohol iritira. Taj se “ventil” zatvori kad je u pitanju jači alkohol pa zbog toga piće dulje ostaje u želudcu. Kad se otvori, u želudcu već imate nekoliko pića, pa veća količina alkohola odjednom dolazi u krvotok, a onda i u mozak.

Dopamin, odnosno hormon sreće, je najaktivniji u centru za užitak koji se nalazi u mozgu, i upravo pripita osoba osjeća euforiju i uzbuđenje. Nakon nekoliko pića, euforija splašnjava, pa se stiže do stadija spavanja, i teške koncentracije. Ako i nakon toga nastavite piti, poremetit ćete centar za ravnotežu u mozgu, tjelesnu temperaturu….

Alkohol dovodi do dehidracije, a najviše tekućine oduzima, ponovno – mozgu. Baš zbog toga javljaju se glavobolje ili osjećaj pulsiranja u glavi. Mozgu oduzima i glukozu, pa nakon pijanstva možete osjećati bezvoljnost ili se osjećati usporeno.

Naime u želucu postoji enzim koji razgrađuje alkohol. Žene u organizmu imaju manje tog enzima od muškaraca. Isto je i s enzimom u jetri. dok ona razgradi alkohol on još uvijek ide krvotokom i djeluje na tijelo. Zbog toga se žene mogu i brže napiti od muškaraca, piše Večernji list.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img