Kako izbjeći dvostruko oporezivanje? Voditelj službe u Poreznoj upravi objasnio.

0
Foto: Porezna uprava/Ilustracija

Dalibor Legac, voditelj službe u Poreznoj upravi, gostovao je u Novom danu i komentirao temu dvostrukog oporezivanja građana koji osobni dohodak ostvaruju u inozemstvu.

Legac je rekao da je u Hrvatskoj evidentirano 130.000 ljudi koji su prijavili dohodak iz inozemstva, ali da ima i onih koji nisu, a o kojima se informacije doznaju iz različitih kanala.

Govoreći o problemu dvostrukog oporezivanja, Legac je rekao da Porezna uprava uvijek prihvaća sve savjete poreznih obveznika i interesnih grupa poreznih obveznika te da je otvorena za razgovore o tome kako im može pomoći ili kako može unaprijediti svoje usluge.

Međutim, obveza prijave dohotka je na poreznim obveznicima, istaknuo je.

Upitan zašto u Hrvatskoj dolazi do dvostrukog oporezivanja, Legac je rekao da Republika Hrvatska, kao i većina država svijeta, koristi načelo svjetskog dohotka. “To znači da ona svoje porezne rezidente oporezuje bez obzira jesu li dohodak ostvarili u Republici Hrvatskoj ili u drugoj državi. Isto tako, država izvora u kojoj se ostvaruje dohodak, može oporezovati dohodak po načelu teritorijalnosti i onda se pojavljuje dvostruko oporezivanje, koje se otklanja po jednoj od metoda”, rekao je Legac pa objasnio koje su to metode.

“To je ili uračunavanje, odbitak, znači uračunat ćemo porez plaćen u inozemstvu i umanjiti tuzemnu poreznu obvezu, ili ako je ugovorima drugačije određeno, kao primjerice s Njemačkom, to je metoda izuzimanja, znači da se taj dohodak neće oporezivati”, rekao je Legac, ponovivši da porezni obveznici moraju prijaviti dohodak, bez obzira na to hoće li se on oporezivati ili neće.

Novom odredbom iz 2020. godine uočili su da mnogi nisu prijavili dohotke za ranije godine, pa su to odlučili sankcionirati, ali odlučili su i izaći u susret poreznim obveznicima, pa se onima koji samostalno prijave dohodak neće zaračunavati kamate ni prekršaj. Zastara za tu odredbu nastupa nakon šest godina, tako da se ove godine gleda dohodak ostvaren od 2016. nadalje.

“Od 2016. nadalje riskiraju da dođu u prekršajnu poziciju, sav dohodak ulazi u tekuću godinu. Tako da pozivamo sve da prijave dohodak i ako su platili porez u drugim državama, otklonit ćemo tu obvezu”, rekao je Legac.

Kazne za neprijavljivanje idu od dvije do 20.000 kuna, ali koristit će se načelo oportuniteta pa za niže iznose neće biti kazne, rekao je Legac. “Zato savjetujem poreznim obveznicima, pogotovo onima koji su ostvarili dohodak kod kapitala, da prijave taj dohodak”, rekao je.

Ivica R.