Kako je Putin uništio rublju i doveo Rusiju na rub bankrota

0
Foto: Screenshot

Rusija je svojim građanima zabranila kupnju američkih dolara, čime je dovršena izolacija ekonomije koja je nekoć imala ambicije pridružiti se globalnom klubu financijskih sila, piše CNN.

Tek nakon globalne financijske krize 2008., ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi poručnici promovirali su rublju kao potencijalnu alternativu američkom dolaru, tvrdeći da bi trebala biti sastavni dio globalnog financijskog sustava. Rusija će postati jedna od pet najvećih svjetskih ekonomija, tvrdili su.

Putinova želja za dominacijom nad svojim susjedima, počevši od napada na Gruziju 2008. pa do aneksije Krima 2014. i invazije na Ukrajinu, uništila je ono što je ostalo od ekonomskih snova autoritarnog čelnika, navodi CNN.

Početkom 2008. za jedan američki dolar se moglo kupiti otprilike 25 rubalja. Ruska valuta je od tada značajno deprecirala, a sankcije Zapada uvedene kao odgovor na invaziju na Ukrajinu gurnule su je u slobodan pad.

Streloviti pad rublje

U srijedu je jedan američki dolar mogao kupiti 117 rubalja, nakon što je valuta pala za 10% i dosegnula novi rekordno nizak nivo. Rublja je ovog tjedna još slabija na offshore tržištu.

Posljednji pad uslijedio je nakon što je ruska središnja banka zabranila Rusima kupnju američkog dolara i naredila bankama da limitiraju isplate s računa u stranoj valuti na 10.000 dolara u sljedećih šest mjeseci.Sergej Aleksašenko, bivši dužnosnik ruskog ministarstva financija i središnje banke, opisao je strategiju kao “nevjerojatnu glupost” koja bi mogla dovesti do napada na banke

Očito je odljev deviznih depozita iz ruskih banaka premašio prognoze Banke Rusije i doveo u pitanje sposobnost banaka da podmire svoje obveze”, napisao je u biltenu.

“Najveća pogreška koju monetarna vlast može napraviti u Rusiji je dirati privatnu štednju”, dodao je Aleksašenko.

Financijski krah

Rusija se trudi spriječiti financijski krah otkako su Sjedinjene Države, Europska unija i drugi zapadni saveznici uveli sankcije velikom dijelu bankovnog sustava zemlje, uključujući zamrzavanje stotina milijardi dolara vrijednih rezervi koje je Moskva godinama gomilala kako bi zaštitila gospodarstvo.

Analitičari procjenjuju da je više od polovice ruskih rezervi strane valute i zlata sada izvan granica.Središnja banka je više nego udvostručila kamatne stope na 20 posto i privremeno je zabranila ruskim brokerima prodaju vrijednosnih papira u vlasništvu stranaca.

Vlada je naredila izvoznicima da razmijene 80% svojih deviznih prihoda za rublje, a rezidentima Rusije zabranila je bankovne transfere izvan Rusije.

Rublja je bila pod jakim pritiskom, a neuspjeh Moskve da obrani valutu dovest će do teške situacije. Rusija je vodeći izvoznik nafte i plina, ali mnogi drugi sektori njezina gospodarstva oslanjaju se na uvoz.Agencija Fitch smanjila je kreditni rejting Rusije i upozorila na neispunjavanje obveza.

“Daljnje pojačavanje sankcija i prijedlozi koji bi mogli ograničiti trgovinu energijom povećavaju vjerojatnost političkog odgovora Rusije koji uključuje barem selektivno neplaćanje njezinih obveza prema državnom dugu”, stoji u priopćenju agencije za ocjenjivanje.

Rusija na rubu bankrota

Čak i s Rusijom na rubu bankrota, zapadne zemlje nastavljaju sa sankcijama. Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo zabranile su uvoz ruske energije, a Europska unija je rekla da će ove godine pokušati smanjiti uvoz prirodnog plina za 66%.Odluka središnje banke da spriječi Ruse da kupuju američke dolare označava kraj rublje, smatra Anders Åslund, ekonomist i bivši savjetnik ruske vlade.“Svaka konvertibilnost rublje je gotova. Putin je uništio rublju”, napisao je Åslund na Twitteru, prenosi Index.