Normalno je da čovjeku ponekad padne na pamet da možda nešto nije isključio pa ode provjeriti, ali ako se to stalno ponavlja, tada takvo ponašanje ima svoju dijagnozu.

Imate li problema s konstantnom potrebom provjeravanja jeste li ugasili štednjak, svjetlo, peglu, jeste li zatvorili plin, prozore i slično, spasit će vas ovaj trik koji ne može biti jednostavniji.

Mobitelom fotografirajte ugašeni, recimo, štednjak ili peglu iskopčanu iz struje pa kada vam dođe pomisao da to niste napravili i želja da se vratite kući i spasite je moguće katastrofe, samo pogledajte u mobitel.

Radi se o opsesivno-kompulzivnom poremećaju (OKP) koji se može ispoljavati na razne načine, a jedan od njih je i stalna potreba za provjeravanjem je li u kući sve ugašeno, jesu li ulazna vrata zaključana…

Normalno je da čovjeku ponekad padne na pamet da možda nešto nije isključio pa ode provjeriti, ali ako je to već postao obrazac ponašanja i radnje koje se stalno ponavljaju, tada je riječ o OKP-u. Od ovog poremećaja pati dva do tri posto ljudi.

Na internetskoj stranici Privatne psihološke prakse “KBT opcija” objasnili su da je to zapravo kombinacija opsesije i kompulzije:

“Opsesije su neugodne misli, slike, nagoni ili impulsi (impuls je iznenadni osjećaj da će se dogoditi nešto strašno) koje mogu izazvati jaku tjeskobu. Uobičajene opsesije uključuju strahove o zarazi prljavštinom, bakterijama, virusima itd. Tu su i brige o nezaključanim vratima, neugašenom štednjaku zbog čega će kuća izgorjeti ili će u nju biti provaljeno… Kompulzije su, s druge strane, ponavljajuća ponašanja (a mogu biti i misli), nešto što osoba čini kako bi se osjetila bolje”, stoji u pojašnjenju kojeg prenose 24sata.