Foto: Pixabay

Svake vrtlarske sezone u povrtnjacima ili klijalištima velike probleme zadaju puževi. Oni se najčešće hrane povrćem, ali zabilježene su štete i na ratarskim usjevima, i to na mladoj pšenici i uljanoj repici. Što se tiče povrća, izbjegavaju češnjak, ali mogu slistiti čitave gredice tek izniklih mahuna, salate, rajčice, kelja, jagoda i raznih presadnica.

Izgrizaju lišće u vidu rupa te klice i cijele mlade biljke, a u samo jednom danu mogu pojesti do 50% svoje tjelesne težine. Osim što čine grizotine, puževi oštećuju proizvode sluzavim tragovima, izmetom i svojom prisutnošću te također otvaraju put za različite patogene gljivice i bakterije. Dan provedu u zaklonu poput korova ili trave, a hraniti se kreću u suton ili noću. Najvažnije je dobro pregledati vrt i otkriti gdje se sve nalaze pa onda krenuti sa zaštitom.

Sakupljajte puževe u kasnu večer ili rano ujutro

Prva mjera koju treba poduzeti je ručno sakupljanje, pogotovo ako se radi o manjim površinama. To se radi u kasnu večer ili u ranim jutarnjim satima, a moguće ih je uništiti dodavanjem kuhinjske soli u posudu u koju smo ih sakupili ili dodavanjem vode i sapuna. Ukoliko napadaju presadnice, možemo oguliti šibe i postaviti ih po gredicama, a puževi će noću doći na njih. Ujutro ih samo pokupimo sa šiba.

Sakupljene puževe možemo staviti u posudu i preliti ih vrućom vodom. Kada se tekućina ohladi, izvaditi puževe iz posude i tom vodom prskati biljke. Takve biljke će puževi izbjegavati, a i ako kiša ispere tekućinu, miris puževa će ostati na biljkama. Kod ove metode treba biti oprezan jer će povrće prskano ovom tekućinom imati miris po puževima pa treba izbjegavati prskati dijelove povrća koje ćemo jesti.

Nakon sakupljanja, puževe je moguće i spaliti. Nakon što su izgorjeli, ohlađeni pepeo posipati po gredicama. Dobre rezultete daje i čisti drveni pepeo, jer puževe odbija njegov miris. On izaziva dehidraciju ovih štetnika i nagriza njihovo stopalo. 

Onemogućite im kretanje pljevom ili ljuskama jajeta

Puževi se kreću na svom stopalu koje obiluje sluzi. Dakle, kako bi spriječili njihovo kretanje, treba primijeniti sredstvo koje će uništiti njihovu sluz. Primjerice, otjerat će ih oštre čestice pa se tlo oko biljke može posipati rezanom slamom ili ječmenom pljevom. Oštri dijelovi im se zabadaju u stopala i na taj način napuštaju takvo tlo. Mogu se koristiti i pijesak, kameno brašno, piljevina, talog kave, smrvljene ljuske jajeta, iglice crnogorice i sl.

Prednost ovakvih sredstava je što su prirodna i ne uništavaju tlo te su jeftina i lako dostupna. Mnogi kažu kako učinkovito djeluje i sipanje soli oko biljaka, ali to je s ekološkog stajališta neprihvatljivo jer dovodi do zaslanjivanja tla pa s takvom metodom zaštite možete izazvati druge negativne učinke. Isto je i s vapnom koje može isušiti tlo i promijeniti njegovu kiselost. Umjesto soli i vapna radije izaberite dijatomejsku zemlju koju možete nasipati na rubove uz gredicu.

Za sprječavanje kretanja puževa mogu se postaviti bakrene trake ili ograde, a u doticaju s bakrom puževi dožive električni šok. One se ukapaju u tlo do 8 cm dubine, dok im je visina iznad tla 15-25 cm.

Lovne posude i trapovi

U borbi proitv puževa potrebno ih je namamiti i okupiti u što većem broju pa zatim uništiti. U tu svrhu možemo koristiti lovne posude ili trapove. U vrt se mogu ukopati polovice kore grejpa, limuna, lubenice, ananasa ili dinje, zatim glavica salate ili bilo kakav drugi bio otpad koji se pokrije kartonom. Kasnije maknemo karton i pokupimo puževe.

Možemo u posudu ili plastičnu čašu staviti otopinu sapuna ili deterdženta za posuđe, vode, kvasca i sirutke kako bismo namamili puževe. Poznato je da puževi jako vole miris piva stoga je ta metoda efikasnija. Posudu ili veću čašu treba ukopati u tlo tako da rub posude bude 1 cm iznad tla i u nju uliti pivo. Kada puževi upadnu u tekućinu, utope se, a lovne posude treba kontrolirati te prema potrebi prazniti i dopuniti.

Neke biljke svojim mirisom tjeraju puževe

U vrtu bi bilo poželjno posaditi biljke koje svojim intenzivnim mirisom odbijaju puževe poput kadulje, gorušice, paprati, ricinusa, hrena, dragoljuba, lavande, komorača i maka. Od njih se mogu pripremiti i biljne juhe kojima se poprska povrtnjak i tlo.

Limacidima i nematodama protiv puževa

Kemijska sredstva za suzbijanje puževa se nazivaju limacidi. Kod nas su dopušteni limacidi pod nazivom Ferramol, Gardene, Pužocid, Pužomor i Metarex inov. Njih treba primijeniti samo ako mehaničke i biološke mjere ne daju dobre rezultate.

Jedna od novijih metoda je primjena nematoda Phasmarhabditis hermaphrodit. Ove nematode slijede puževe po sluzi, njome se hrane i ulaze im u tijelo kroz dišni otvor te unose bakterije od kojih ugibaju, a nakon toga nematode traže novog puža. One djeluju na temperaturama tla od 5 do 20°C, a važan faktor njihovog učinka je vlaga.