Kakvo i čije mlijeko konzumiramo???

0Mljekari nam se i dalje javljaju sa pouzdanim informacijama kako je zbog novog zakona o fiskalizaciji već ugašeno skoro 50% mljekomata – objavljuju Hrvatski krški pašnjaci

Kažu da je ukidanjem premije obuhvaćeno skoro 50% proizvođača, a to su pretežno mali proizvođači koji isporuče do 4000 l. Nova tvornička premija iznosi 0,05 – 0,25 lipa, a u 2020. g iznosila je 0,40 – 0,75 lipa. Prevelik je to udar na njih koji ne mogu izdržati.

Ali to nije sve, ukazuju nam da se pod “Hrvatskim mlijekom” prodaje uvozno, pakirano u hrvatsku ambalažu i prodaje na tržištu kao mlijeko “HRVATSKIH FARMI”. Svi korisnici znaka “mlijeko hrvatskih farmi” dobiju formular koji izdaje HAPIH na kojem nema jasnih odredbi je li mlijeko iz uvoza ili je domaće. Piše samo međumljekarska razmjena, a odakle je mlijeko to očito HAPIH-u nije važno.

Po tim kriterijima međumljekarska razmjena se može vršiti između svih zemalja EU i u Hrvatskoj između mljekara i to bez razlike i posebne naznake dolazi li  mlijeko iz uvoza ili je Hrvatsko!!! Mljekari ukazuju i da DUKAT koristi znak “mlijeko hrvatskih farmi”, i da se to mlijeko pretežno uvozi i to većinom kao mlijeko u prahu u koje se dodaju umjetne masnoće, koje nisu iz mlijeka, a prodaje se kao svježe mlijeko “hrvatskih farmi”!?

Dukat je izdao obavijest da će zbog korona krize otkupljivati viškove mlijeka i od mini sirana koje ne mogu plasirati svoje proizvode. Međutim kada su mljekari nudili mlijeko sa mogućnošću dovoza, iz Dukata su im rekli da im mlijeko ne treba jer ga imaju previše.!?

Kako je moguće da imaju previše mlijeka a Hrvatska proizvede samo 30-40% svojih potreba?? Odgovor je jednostavan, ne treba im hrvatsko mlijeko jer imaju uvozno. Javna je tajna da se od našeg mlijeka proizvode samo prerađevine, a uvozi se mlijeko (u prahu) koje konzumiramo, kažu ogorčeni mlijekari. Jedno je sigurno, država smo koja treba mlijeko, ali ne domaće nego uvozno!!

Izvor: Hrvatski krški pašnjaci