Foto: Screenshot HRT
Luka Modrić bio je upitan o odlasku iz reprezentacije.

Kad u subotu u 20.45  istrči na poljudski travnjak s kapetanskom vrpcom predvodeći hrvatsku nogometnu reprezentaciju u kvalifikacijskom dvoboju za Euro 2024. protiv Walesa, 37-godišnji Luka Modrić će ubilježiti 163. nastup i postati najstariji igrač koji je zaigrao u kvalifikacijama za EP ili SP.   

– Nisam to znao, ne znam je li to dobro ili loše. Drago mi je da ću srušiti taj rekord, osjećam se dobro i sretan sam kad sam tu, to je to, samo tako trebam nastaviti, rekao je o tome.

Kapetan je rekao što misli o pomlađenoj reprezentaciji Walesa, koju su napustili neki važni igrači.

– Sigurno da je to dosta velik hendikep za njih, bili su to jako važni igrači, pogotovo Bale, ali morat će biti kompaktniji i više raditi kao ekipa, neće moći čekati da sve obavi Gareth, morat će kao grupa više igrati zajedno.

Zadnja utakmica na Poljudu, kišna drama s Rusijom, podsjetnik je da ne treba sve ostaviti za zadnju utakmicu.

– Nadajmo se, mi uvijek želimo riješiti sve ranije, ali tokom kvalifikacija uvijek imamo mali pad i zakompliciramo stvari. No grupa je manja nego prije, ima samo pet ekipa, brzo će se završiti, tako da moramo biti maksimalno fokusirani, počevši već od sutra. Kad se gleda grupa, Wales i Turska su nam najveći konkurenti za plasman.

Vatreni dosad često nisu sjajno otvarali kvalifikacije. Bi li Luka bio zadovoljan sa šest ili bi ga zadovoljila i četiri boda?

– Prvo se moramo fokusirati na Wales, s pobjedom tu ići ćemo u Tursku s puno više samopouzdanja. Sad govoriti s koliko bodova bih bio zadovoljan nema smisla, najbitnije je sutra krenuti maksimalno koncentrirano i pobijediti. Vjerujemo i nadamo se da će biti šest bodova, to je naš cilj. Favoriti smo i to se od nas očekuje, ali nogomet je nepredvidiv i ako nisi sto posto unutra sve se može zakomplicirati.

Svi imaju dodatni motiv protiv Vatrenih…

– To je sigurno, sami smo tome krivi, jer smo postavili stvarno visoke standarde rezultatima u zadnjih pet godina. Uvijek smo pri vrhu, dva puta smo igrali polufinale na SP-ima, na Euru smo isto igrali dobar turnir, svi su željni dokazivanja protiv nas, baš zbog toga mi moramo biti još bolji i koncentriraniji, pokazati još veće zajedništvo, kao što smo pokazivali na Svjetskom prvenstvu, i u tom slučaju nema straha.

Kako mu Kovačić Brozović pomažu u veznom redu Vatrenih?

– Naravno da su bitni, najbitniji, ja bez suigrača, trenera i izbornika ne bih bio to što jesam. Tu smo da si pomažemo i da se činimo boljima, nitko ne može igrati sam. Sve je to uzajamno i sve što sam postigao je i zahvaljujući mojim suigračima, trenerima i izbornicima.

Je li čestitao Ronaldu na rekordu, a priča se da bi i Luka mogao u Saudijsku Arabiju?

– Nismo se čuli, ali to što je odiigrao najviše utakmica govori o njemu, on je stvarno fenomen i drago mi je da smo dijelili svlačionicu. O odlasku iz Reala, a što reći više o tome što već nisam rekao. I u Realu me svi to pitaju i postajem si dosadan ponavljajući iste odgovore. Zna se moja želja, to je ostanak u Realu, a sve drugo su nagađanja i pisanja. Znam da vi morate nešto pisati, na to ne mogu utjecati, ali nadam se da ću ostati u Real Madridu, to je sve.

Luka poznaje Balea, misli li da se prerano umirovio jer je četiri godine mlađi od Modrića?

– To je pitanje za njega, svatko odlučuje o svojoj sudbini, svatko ima svoj put. Siguran sam da je sretan i ponosan sa svime što je uradio u karijeri i da je miran s tim korakom. Mislim da Wales sada mora više funkcionirati kao ekipa, već sam to rekao.

Hrvatska je u gotovo neizmijenjenom sastavu u odnosu na SP, kako ćemo izgledati?

– Možemo obećati samo da ćemo dati 200 posto. Sretni smo da smo opet tu, da će biti pun Poljud, znamo kakva je ovdje atmosfera. Igrači su slični kao na SP-u, sve se zna, Petar je doduše tu prvi put s nama. Svi smo spremni i nadam se velikoj utakmici sutra. Moramo se pokušati nametnuti, zna se da volimo posjed i kontrolu nad utakmicom.

Je li istina da je ostanak u Realu uvjetovan igrom u reprezentaciji?

– Kratko i jasno, ne, rekao je kroz smijeh Modrić.

Svi pričaju kako ćemo dobiti Wales i Tursku, ali svi igraju nogomet. Boji li se Modrić ovakvih utakmica?

– Slažem se u potpunosti, ove utakmice s unaprijed upisanim bodovima nije lako igrati. Ispada da vrijedi samo pobjeda, sve drugo je katastrofa. Kad se pogleda kroz utakmice u Europi, uvijek ima iznenađenja. Nogomet nije uvijek po planu, ali igramo kući, puni smo samopouzdanja i želimo nastaviti tamo gdje smo stali na Svjetskom prvenstvu. Vjerujem da možemo biti pravi i uz podršku naših navijača doći do te pobjede.

Postoji li mogućnost da se istovremeno umirovi u Realu i reprezentaciji?

– Stvarno volim nogomet, to me ispunjava i čini sretnim, volim to, naravno tu je i obitelj, ali nogomet je moj život, nikad mi se još nije desilo da mi je nešto teško oko treninga ili oko utakmice, tako da, vidjet ćemo može li se to ostvariti, zaključio je uz pljesak okupljenih novinara kapetan Vatrenih.

Nije mogao izbjeći pitanje je li mu ovo zadnji nastup za Vatrene na Poljudu.

– Toliko me to pitate kao da želite da što prije odem. Je li tako, rekao je kroz smijeh i dodao još jednom: – Rekao sam da ću igrati do Lige nacija, a potom ću odlučiti.


anita m.