Foto: Screenshot

U plenarnoj raspravi ususret izvanrednom sastanku Europskog vijeća, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je da je prema podacima Europske granične i obalne straže (Frontex) u 2022. godini zabilježeno više od 330 tisuća ilegalnih prelazaka europskih vanjskih granica.

To predstavlja povećanje od 64 posto u odnosu na prethodnu godinu, najveći broj od 2016. i velike migracijske krize te drugu godinu zaredom s rapidnim rastom broja ilegalnih migranata. Zabrinjavajuće je i da je tzv. zapadnobalkanska ruta zabilježila gotovo pedeset posto ukupnih ilegalnih ulazaka, stoji u priopćenju eurozastupnika Karla Resslera.

Zastupnik Ressler upozorio je na činjenicu da tisuće nepoznatih ljudi svakoga tjedna nezakonito ulaze na teritorij Europske unije.

“Skandalozno je vidjeti i u ovoj plenarnoj raspravi strastveno zalaganje dijela lijevih zastupnika za nepoštivanje naših zajedničkih europskih propisa. Europa ne smije samo promatrati novi migrantski val. Mora ga spriječiti. Zato nam je potreban hitan dogovor o novom sustavu migracija i azila koji se temelji na solidarnosti između država članica jer predugo su države na vanjskim granicama podnosile najveći migracijski pritisak, ali i na nepokolebljivosti prema krijumčarima koji iskorištavaju europsku neodlučnost i ugrožavaju živote tisuća ljudi. Moramo zaustaviti nezakonite ulaske i ustrajati u zaštiti europske granice”, zaključio je Ressler.

Klub Europske pučke stranke (EPP) danas je predstavio novi dokument o migracijama i azilu koji poziva na zajednički europski odgovor, kao i na odlučnije politike usmjerene prema osnaživanju nacionalnih sustava granične zaštite.

Anita M.