Foto: screenshotN1
Koliko sam saznala, grupa gospodarstvenika s ovog područja zahtijevala je da se mene imenuje za predsjednicu suda.

Na svojoj facebook stranici oglasila se  saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto i   obavijestila javnost da   poslala  DOPIS DSV-u ZBOG DOKAZA O PROTUZAKONITIM IMENOVANJIMA U SUDSTVU.  Njen  dopis prenosimo ucijelosti 

Poštovani gospodine Milkoviću,


Prije nekoliko dana u televizijskoj emisiji „Potraga“ (RTL, 16. travnja 2021.) vršiteljica dužnosti predsjednice Trgovačkog suda u Osijeku Mirjana Baran izjavila je slijedeće:

„Koliko sam saznala, grupa gospodarstvenika s ovog područja zahtijevala je da se mene imenuje za predsjednicu suda.“

Sutkinja Baran ovime potvrđuje da je grupa poduzetnika zahtijevala, a DSV izvršio, te ju imenovao za predsjednicu Trgovačkog suda u Osijeku (1. siječnja 2021. istekao joj je mandat; na natječaju, koji je još uvijek u tijeku, ona je jedini kandidat).

Ovo je prvo otvoreno, javno priznanje visokog pravosudnog dužnosnika, da se imenovanja u pravosuđu ne vrše na temelju zakona, već po volji interesnih skupina.

Ova dramatična izjava osobe koja se potpisuje kao magistrica prava govori o razmjeru korupcije i zlouporaba koje vladaju hrvatskim pravosuđem, a tijelo kojim Vi predsjedate, DSV, je jedno od najbitnijih tijela u pravosudnom sustavu te je dužno djelovati na temelju Ustava i zakona. Izjava sutkinje Baran je teška optužba na rad DSV-a, te zahtjeva žurno utvrđivanje svih činjenica u tom slučaju.

Svaki se građanin nakon ovih spoznaja pita koji je smisao da na primjer jedan OPG iz Gradišta ili Babine Grede tuži veliku tvrtku iz Slavonije, jer iz nastupa gospođe Baran je jasno da su nju imenovali veliki slavonski poduzetnici, te tužbe protiv njih nemaju smisla s obzirom da su je oni imenovali.

Je li u hrvatskom pravosuđu ustavna jednakost, pravično suđenje ili sama vladavina prava kao terminologija uopće postoje?

Shvaća li hrvatsko pravosuđe da ovo selektivno primjenjivanje prava te otvorena korupcija razara same temelje hrvatske države, a hrvatski građani, koji visokim porezima financiraju vas, vaše plaće i privilegije, zbog vašeg protupravnog djelovanja masovno napuštaju svoju Domovinu?

Poštovani gospodine Milkoviću,
Zahtijevam od Vas:

  1. da utvrdite koja je grupa gospodarstvenika zahtijevala, odnosno, koji su gospodarstvenici zahtijevali da se sutkinju Baran imenuje predsjednicom Trgovačkog suda u Osijeku.

  2. da utvrdite na temelju kojih kriterija je DSV je imenovalo sutkinju Baran za predsjednicu Trgovačkog suda u Osijeku.

  3. razrješenje sutkinje Baran dužnosti sutkinje zbog javnog priznanja da je imenovana temeljem zahtjeva interesne skupine, što je protuustavno i protuzakonito.

Molim Vas za žuran odgovor.

Dopis je  također uputila i predsjedniku Hrvatskoga sabora, gospodinu Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku hrvatske vlade, gospodinu Andreju Plenkoviću, ministru pravosuđa i uprave, gospodinu Ivanu Malenici, predsjedniku komisije HBK Iustitia et pax, đakovačko-osječkom nadbiskupu mons. Đuri Hraniću, predsjedniku HAZU-a, akademiku Velimiru Neidhardtu, županu Osječko-baranjske županije, gospodinu Ivanu Anušiću, svim članovi ma Državnog sudbenog vijeća i predsjedniku Visokog trgovačkog suda, gospodinu Mariju Vukeliću