Kašić: Odana počast hrabrim slavonskim Kunama

0

Treća bojna iz Slavonskog Broda, poznata pod nazivom „Kobre“, bila je nositelj borbenih zadataka. Dva dana nakon njihova dolaska, srpske su snage napale selo Kašić i pripadnici treće slavonskobrodske bojne uletjeli su u zasjedu. 

Današnji dan u povijesti stvaranja samostalne Hrvatske ostao je zapamćen po pogibiji 23 branitelja iz Slavonskog Broda i okolice u vojnoj akciji u Kašiću.

Krajem siječnja 1993. godine, zbog alarmantne situacije koja je nastupila neposredno nakon akcije „Maslenica”, hrvatski jug našao se u teškom položaju. U zadarsko zaleđe hitno su prebačene dvije bojne 3. gardijske brigade „Kune” iz Osijeka i Slavonskog Broda. Treća bojna iz Slavonskog Broda, poznata pod nazivom „Kobre”, bila je nositelj borbenih zadataka.

Dva dana nakon njihova dolaska, srpske su snage napale selo Kašić i treća slavonskobrodska bojna uletjela je u zasjedu. U borbama, koje su trajale 1. i 2. veljače, poginula su sveukupno 32 pripadnika 3. gardijske brigade, a najviše ih je bilo iz Slavonskog Broda.

U čast poginulim Slavoncima u Kašiću je podignut spomenik simbolično napravljen od dalmatinskog kamena i slavonskog hrasta. Na njemu je uklesan tekst: „3. gardijska brigada „Kune”, Hrvatska Vas zaboraviti neće.”

Kao i ranijih godina, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika, preživjeli su se suborci danas sjetili poginulih heroja.

Obiježavanje ovog dana, okupilo je danas 22 pripadnika 3. bojne 3. gardijske – iz Slavonskog Broda, Nove Gradiške i Osijeka.

dp/foto privatni album