Foto: Screenshot
Svatko tko sebe smatra istinskim patriotom Rusije, a ne kolektivnom slikom medvjeda, votke i balalajke, treba doprinijeti pobjedi Ukrajine u ovom krvavom oslobodilačkom ratu. Nakon što se Rusi potpuno iskupe za invaziju i gubitke nanesene susjednoj državi, sami će moći izgraditi demokratsku pravnu državu.

Ovo je mišljenje ruskog oporbenjaka i disidenta, svjetskog šahovskog prvaka Harryja Kasparova. U svom blogu napisao je svoju viziju budućnosti Rusije, u kojoj će ona točno ponoviti scenarij SSSR-a.

“Raspad carstva neizbježan je i povijesno određen. U kojem obliku će se dogoditi – ne znamo pouzdano. Važno je shvatiti da se taj proces ne može zaustaviti, kao što je 1991. bilo nemoguće zaustaviti proces tzv. raspad SSSR-a. To su mrtvi kojima nije mjesto među živima”, istaknuo je.

Kasparov je istaknuo važnu ulogu Zapada u procesu raspada carstva. Upravo čelnici zemalja slobodnog svijeta moraju postati jamci da je za Rusiju ovo konačni rat u formi Federacije.

“Produljenje rata podiže cijenu ne samo za Ukrajinu i Rusiju, nego i za cijeli svijet, jer će raspad poprimiti još nekontroliraniji oblik”, naglasio je analitičar.

Kasparov je istaknuo da je Ukrajina danas perjanica cijelog slobodnog svijeta. Zato Zapad ne bi trebao odugovlačiti s davanjem oružja za pomoć oružanim snagama i trebao bi postaviti Rusiju na njezino mjesto.

Oporbenjak je također uvjeren da bi stvarna Putinova opsesija trebala poslužiti kao motiv kolektivnom Zapadu da pruži pomoć Ukrajini. Diktator je spreman uništiti veći dio Ukraine iz temelja, prema scenariju Hirošime i Dresdena tijekom Drugog svjetskog rata.

Anita M.