Osim prekršajnih sankcija, poduzete su upravne mjere, tj. vozaču koji nije stručno osposobljen izdana je zabrana obavljanja javnog prijevoza putnika do stjecanja potrebne stručne osposobljenosti

Prilikom obavljanja redovnog rada policijski su službenici Mobilne jedinice prometne policije MUP-a RH u četvrtak su oko 14.30 sati na autocesti A3 kod naplatnih postaja Ivanić Grad zaustavili i kontrolirali dva autobusa istog prijevoznika u vlasništvu 43-godišnjaka iz Austrije, koja su prometovala na relaciji između BiH i R. Austrije.

Autobusima su upravljali navedeni vlasnik – 43-godišnjak iz Austrije, 67-godišnjak također iz Austrije i 43-godišnjak iz BiH, a nadzorom vozila i vozača je utvrđeno da su počinili više težih prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu te iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

O navedenom su izviješteni djelatnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Službe za mobilne inspekcijske nadzore, priopćeno je iz MUP-a RH.

Njihovim dolaskom je u zajedničkoj suradnji obavljen daljnji nadzor u kojem je utvrđeno:

  • da je 43-godišnjak iz Austrije, ujedno i vlasnik prijevozničke tvrtke počinio ukupno 10 prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu
  • da su 67-godišnjak iz Austrije i 43-godišnjak iz BiH počinili tri prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu,
  • dok je prijevoznik počinio dva prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Konkretno se radi, navode iz MUP-a, o prijevozu bez korištenja digitalnih kartica, prekoračenju maksimalnog dnevnog vremena vožnje, nedovoljnoj dnevnoj stanki odnosno dnevnom i tjednom odmoru, prekoračenom dvotjednom vremenu vožnje, neposjedovanju potrebnih dozvola za linijski prijevoz putnika u međunarodnom prometu te neposjedovanju stručne osposobljenosti za prijevoz putnika tj. neposjedovanja koda 95.

”Za navedenih 15 prekršaja su im djelatnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izdali prekršajne naloge u kojima je izrečena sveukupna kazna od 171.000 kuna i 1.400 kuna troškova donošenja Prekršajnih naloga.

Temeljem članka 152. stavak 3. Prekršajnog zakona počinitelji su odmah platili dvije trećine izrečene novčane kazne”, stoji u priopćenju MUP-a.

Osim prekršajnih sankcija, poduzete su upravne mjere, tj. vozaču koji nije stručno osposobljen izdana je zabrana obavljanja javnog prijevoza putnika do stjecanja potrebne stručne osposobljenosti.

Foto: MUP