Foto: Dugopolje org

Danas je u javnost izašla inicijativa predsjednika Židovske općine Zagreb Ognjena Krausa kojom se traži da se u najavljene izmjene Kaznenog zakona, koje bi se pred Saborom trebale naći u svibnju, uvrsti i članak o zabrani isticanja obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima.

U članku 325.a Kraus predlaže da onaj tko u javnom prostoru koristi, javno ističe ili pokazuje simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili druga obilježja tih pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do tri godine.

A onaj tko ih plasira putem medija ili društvenih mreža može dobiti do četiri godine zatvora, a tko ih distribuira, prodaje, uvozi, izvozi ili posjeduje u većim količinama može ‘fasovati’ i pet godina. Od kriminalizacije je izuzeta tek njihova upotreba u obrazovnu, umjetničku ili znanstvenu svrhu, piše Siniša Kekez  za Slobodna Dalmacija.

Krausov prijedlog već je podržao predsjednik SDP-a Peđa Grbin dodavši da ako ga u HDZ-u ne prihvate, u Sabor će ga uputiti opozicijaHDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan u izjavi za Jutarnji list rekao je da prijedlogom nisu oduševljeni jer se “umjesto ozbiljnih pitanja, i to upravo prije lokalnih izbora, ponovno želi govoriti o ideologijama”. Predizborna kampanja nije dobro vrijeme ni članu vladajuće koalicije Miloradu Pupovcu, koji je podržao zabranu ustaških i četničkih simbola.

 
Foto: Dugopolje Org/ Knin 2020. godine Polaganje vijenaca IX. bojna HOS.a

Sudbina inicijative bit će u rukama isturenoga, tvrdoga gospodara dnevnog rada, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i HDZ-a koji radije sklon vjerovati u vlastiti zdravi razum nego u opozicijske genijalne ideje. Prema tome, izgledi da se Krausov prijedlog uvrsti na dnevni red nisu veliki. A ako ga na njega uvrsti opozicija, on će doći pred glasovitu stranačku glasačku mašineriju koja je kadra i najčvršći opozicijski idejni obelisk u nekoliko minuta pretvoriti u šuder nulericu.

Osim toga, od HDZ-a bi se moglo očekivati da režimima i pokretima dodaju i komunistički i da u sve uključi famoznu Komisiju za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. A tada u igri ne bi bili mjeseci nego godine pa bi i ovaj saborski saziv bio prekratak za ritam odluka komisije dr. Zvonka Kusića. Uz to, vladajućima bi samo falilo da uz borbi za cjepivo, lokalnu vlast, eure i kune, obnovu Zagreba i Banije još i otvore frontu s desnicom.

Na mjestu je argument, kojim su se prije nekoliko godina vodile i lokalne nezavisne liste, da navedena tema nema veze s lokalnim izborima i temama, ali stoji i teza da za nešto što se želi izbjeći nikad nije vrijeme. Ali potisnuto i pometeno pod tepih obično se vraća, često i u nevrijeme.

Odgovorna politika našla bi vremena i snage da se suoči s ovim problemom, uz odgovornu opoziciju i javnost i kvalitetnu raspravu. No dosadašnja iskustva suočavanja s tom i drugim važnim temama i aktualnim problemima ne pružaju veliku nadu za iskorak u odvažnost. Opet bi nažalost sve moglo biti obuhvaćeno više od desetljeća starim stihovima TBF-a iz pjesme “Smak svita”: “A u Saboru jutros isti debilizam, čiji je stari bija ustaša, a čiji partizan”… piše  Siniša Kekez  za Slobodna Dalmacija