Kod Iwo Jime nastao novi otok. Podvodni vulkan eruptirao

0
210
Foto: Tre Japan times

Nedavna podmorska vulkanska erupcija dovela je do formiranja novog otoka u blizini obale Iwo Jime, oko 1200 kilometara južno od Tokija, rekli su japanski istraživači.
Dio otočja Ogasawara, novi otok sastoji se uglavnom od stijenskih masa formiranih sjeverno od mjesta erupcije. Mogao bi se povećati ako se vulkanska aktivnost nastavi, prema Institutu za istraživanje potresa na Sveučilištu u Tokiju.

Setsuya Nakada, profesor emeritus vulkanologije na Sveučilištu u Tokiju, rekao je da magma eruptira pod vodom – poznata kao freatomagmatska erupcija – već neko vrijeme oko Iwo Jime, pri čemu se magma skrućuje kao stijena ispod površine.

Ali nakon erupcije 30. listopada, skrutnuta magma koja se nakupljala počela je pucati na površinu, uzrokujući stvaranje novog otoka, rekao je Nakada, koji je u petak preletio mjesto.

“U ranijoj fazi, okomiti mlaz crne boje, ostaci – koji su skrućena magma – i voda šiknuli su prema gore”, rekao je Nakada. “Od 3. studenoga erupcija se počela mijenjati i nastavila se eksplozivna emisija vulkanskog pepela.”

Otok, koji se sastoji od hrpe plovućca, lako erodira. Međutim, sve dok se vulkanska aktivnost nastavlja, velika je vjerojatnost da će otok ostati jer će tok lave pomoći u njegovoj zaštiti, rekao je Nakada.

“Područja koja nemaju lavu mogu se ostrugati. Dakle, ako sve više i više lave bude izlazilo i prekrilo područje, mislim da će taj dio ostati zauvijek”, rekao je Nakada, dodajući da ostaje neizvjesno hoće li se erupcija nastaviti.

Nakada je dodao da način na koji je otok nastao nalikuje načinu na koji je nastao još jedan novi otok 2013., koji se na kraju spojio s Nishinoshimom, otokom koji se nalazi u lancu Ogasawara.

Nishinoshima je također nastala iz podvodne vulkanske erupcije, s vremenom je narasla na oko 2 kilometra u promjeru.

“Postoji mogućnost da bi se (novi) otok mogao spojiti s Iwo Jimom ako se erupcija nastavi”, rekao je Nakada.

Prema Meteorološkoj agenciji, vulkanska podrhtavanja otkrivena su na Iwo Jimi svakih nekoliko minuta od oko 21. listopada, nakon čega su uslijedile erupcije uz južnu obalu.

Iwo Jima je aktivni vulkan južno od otoka Ogasawara. Također je oko 60 km sjeverno od podvodnog vulkana Fukutoku-Okanoba, koji je imao veliku podvodnu erupciju 2021.

U srpnju 2022. prvi je put uz jugoistočnu obalu Iwo Jime zabilježena magmatska erupcija, zajedno s freatomagmatskom erupcijom. Uslijedila je još jedna erupcija u lipnju i još jedna u listopadu.