Koji su mogući uzroci zbog čega se sijede vlasi mogu pojaviti i tinejdžerima

0
12
Foto: Unsplash

Sijeda kosa posebno će zabrinuti osobe mlađe dobi. I nije “rezervirano” samo za starije osobe, sijede vlasi mogu se pojaviti i tinejdžerima. Ali koji su mogući uzroci?

Stres – Ako ste učestalo pod stresom, imate veći rizik da vaša kosa postane sijeda. Pokušajte kontrolirati stresne situacije.

Zagađenje zraka – Toksini iz naše okoline mogu uzrokovati pojavu sijedih vlasi. Razlog tome su slobodni radikali koji oštećuju melanin i ubrzavaju proces sjedenja.

Pušenje – Čak i ako ste pasivni pušači to može utjecati na to da se u vašoj kosi pojave sijede vlasi. Prema istraživanju objavljenom 2013. godine, ljudi koji puše imaju 2.5 puta veće šanse da prerano posijede. Ovo je još jedan razlog zašto biste trebali prestati pušiti.

I hormonalne promjene mogu biti uzrok gubitka boje kose. Ovakve promjene mogu biti uzrok gubitka boje kose. Ovakve promjene najčešće se događaju kada zakoračite u tridesete i tada ćete primijetiti više sjedih vlasi.

Ako je vaša prehrana “siromašna” nutrijentima i potrebnim vitaminima i mineralima, to može uzrokovati pojavu sijedih vlasi. Za to se može okriviti niska razina vitamina B12, piše Večernji list.