Koliko zapravo iznosi greška brzinomjera?

Must Read

Najveća brzina koju određeni model može postignuti više je stvar prestiža nego stvarne potrebe, ali je kupcima ključna.

Ne zato da bi se uistinu vozili tom brzinom, nego zato da bi u društvu prijatelja visokog kruga mogli iznijeti podatak o mogućnostima automobila za kojeg su istresli više od 200-250.000 eura. Koliko god to prosječnom kupcu zvučali isprazno i nepotrebno takvoj klijenteli je podatak o najvećoj brzini od velike važnosti.

Na YouTubeu se pojavio zanimljiv video na kanalu Johnny Bohmer Proving Grounds, koji na zanimljiv način ilustrira točnost brzinomjera i na brzinama većim od 320 km/h.

Kao pokusni kunić poslužio je McLaren 570S iz 2017. godine, koji je u potpuno serijskom stanju. Uz pomoć moćnog twin-turbo benzinca ovaj supersportaš raspolaže s 570 KS i 600 Nm.

Johnny Bohmer odlučio je provjeriti najveću brzinu na tri načina.

Prvi je brzinomjer u automobilu, drugi Garmin VIRB GPS, a treći oprema za mjerenje Tag Heuer, koju službeno koristi International Mile Racing Association.

Kad je McLaren 570S dosegao svoj limit brzinomjer je pokazivao 217 mph (349 km/h), Garmin GPS 205 mph (330 km/h), a IMRA 205,6 mph (331 km/h), prenose automobili.hr

Dakle najveća razlika iznosi 12 mph, odnosno 19 km/h.

Važno je i napomenuti kako se povećanjem brzine kretanja vozila povećavala i razlika u očitanju brzine.

No, sve to je i više nego očekivano, obzirom da su brzinomjeri, zbog utjecaja na psihologiju vozača, namjerno podešeni tako da prikazuju 3-4 posto veću brzinu od stvarne brzine kretanja.

- Advertisement -spot_img

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img