Foto: Pixabay

Pravilno pranje ruku jedna je od najvažnijih mjera sprječavanja širenja zaraznih bolesti.

Radi se o osnovi higijene koja bi svakome trebala biti u navici. Ruke trebamo prati uvijek kada izvana dolazimo kući ili na posao, kao i svaki put kad nam izgledaju prljavo. Trebamo ih prati prije jela, kuhanja, nakon odlaska u WC… i u mnogim drugim situacijama.

Jednostavno, ruke trebamo prati često jer na taj način sprječavamo prenošenje bakterija i virusa s obzirom na to da rukama vrlo često dodirujemo lice, a da ne govorimo o unošenju hrane s prljavim rukama. Rukama dotičemo praktički sve i zbog toga je njihovo pranje iznimno važno.

Ipak, mali broj ljudi to čini pravilno. Mnogi propuste oprati dijelove kao što su palčevi, vrhovi prstiju i prostori između prstiju.

Kako bi pranje ruku bilo učinkovito, važno je odraditi nekoliko najvažnijih koraka koje je na svojim stranicama objavio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Pročitajte ih u nastavku:

1. Namočite ruke vodom
2. Nanesite sapun za pranje ruku
3. Trljajte dlan o dlan obje ruke
4. Trljajte dlan desne ruke o nadlanicu lijeve i obratno
5. Isprepletite prste i trljajte dlan o dlan obje ruke
6. Obuhvatite prste suprotne ruke i trljajte
7. Kružnim pokretima jedne ruke trljajte palac druge ruke i obratno
8. Vrhove prstiju desne ruke kružno trljajte o dlan lijeve ruke i obratno
9. Isperite ruke vodom
10. Osušite ruke

Iako vam se možda čini da je ovaj postupak prekompliciran, on traje 30-ak sekundi.

Bitno je samo stvoriti naviku i u nekom trenutku odrađivat ćete ga bez previše razmišljanja i sa samo pola minute izdvojenog vremena učinit ćete puno za svoje zdravlje, prenosi N1.

Brojevi telefona Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Split

U Hrvatakoj je jutros potvrđen prvi slučaj korona virusa. Mladić koji je proteklog tjedna bio na utakmici Lige prvaka između Atalante i Valencije zaposlenik je tvrtke Ericcson Nikola Tesla u Zagrebu. U petak je došao na posao, a kliničkom centru sam se javio u nedjelju navečer kada je osjetio simptome bolesti.

Nadamo se kako se korona virus neće pojaviti i u našim krajevima, iako je to teško za očekivati budući da nam je turizam glavna gospodarska grana.

Za svaki slučaj donosimo vam telefonske brojeve epidemiološke službe u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Split. Redovno radno vrijeme epidemiološke službe je od 7:30 do 15:30 sati. Van redovnog radnog vrmena službu možete kontaktirati na broj mobitela, što znači da su dostupni 24 sata dnevno.

Savjet Ministarstva i nadležnih službi, ukoliko imate sumnju na bolest, kontaktirajte svog doktora ili nadležnu službu. Svrha toga je, ako slučajno i imate simptopme, sprječavanje da se zaraza proširi.

Telefonski broj (od 7:30 do 15:30): 021 401 110

Pripravnost – hitne intervencije 15:30 – 7:30 sati

Epidemiolog 091 151 2003