Kosor o odlikovanju: Čestitali su mi i neki HDZ-ovci

0
Foto: Snimka zaslona N1

Bivšu premijerku i bivšu predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor danas je predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom.

Na pitanje je li prije deset godina mogla zamisliti da će joj baš Milanović odati priznanje za ono što je radila kaže:

“Zoran Milanović je bio šef opozicije u vrijeme kad sam bila predsjednica Vlade i stranke i to je zaista bila žestoka opozicija. Mi smo zaista imali puno okršaja, međutim, morali smo u jednom trenutku sjesti za stol zbog promjene Ustava koju je tražila EK. Nisam to mogla bez njega, uspjeli smo se dogovoriti manje-više oko svega i na kraju smo, kao ljudi koji su se žestoko fajtali u toj političkoj borbi, dogovorili da održimo zajedničku pressicu i objavimo da smo se dogovorili.

Nisam mogla zamisliti da će on jednog dana biti predsjednik RH, ali nakon što je on postao premijer, a ja sam potpisivala pristupni ugovor, je u jednom trenutku bio u Saboru i na raspravi o proračunu, ja sam bila oporbena zastupnica friško izbačena iz stranke, on ustao i rekao da jedina u dvorani razumijem o čemu se radi, da mu je žao što me povremeno previše napadao i da sam bila dobra premijerka.

Ja sam to doživjela kao neku vrstu isprike”, govori Kosor dodajući da je moguće voditi dijalog i uspostaviti dobre odnose u politici.

“Ništa ne počinje mojim dolaskom i ništa ne završava mojim odlaskom. Ovo je za mene priznanje, čast i veselje”, kaže Kosor.

Kosor kaže kako su na dodjeli odlikovanja bili i neki članovi odbora koji su HDZ-ovci te da su joj čestitali. “Prije svega bio je tamo Davor Stier. Istaknula sam njegovu ulogu, da je bio moj suradnik, da je bio koristan suradnik u vrijeme deblokade pregovora za ulazak u EU. Bili su tamo, to je lijepo. Treba podsjetiti da je RH imala najteže i najduže pregovore”, govori. Prisjetila se i da je Stier jedini bio protiv njenog isključivanja iz stranke.

“Politička pristojnost zahtjevala bi da se oni koji su nešto radili prije ne zaborave, osobito ako su imali nekih rezultata”, kaže Kosor dodajući da bi zbog toga pomislila kako bi bilo dobro da su je ponekad pozivali, i druge bivše predsjednike, da nazoči nekim proslavama, poput one spajanja Pelješkog mosta. Nije htjela govoriti o tome što smatra razlozima tog nepozivanja.

“Bilo bi dobro da mladi političari pogledaju taj potpis. On je zauvijek, deponiran je u UN-u. To mi nitko ne može uzeti”, govori Kosor objašnjavajući da je politika divan posao jer možete vidjeti rezultate onoga što radite.

“Što bi rekla pjesma: Ništa mi neće ovi dan pokvarit”, kaže Kosor.

Na pitanje je li Hrvatska imala potporu velikih sila, Kosor kaže kako je veliku potporu SAD-a imala i ona i Hrvatska. “Što se tiče zemalja članica EU-a, gospođa Merkel je uvijek bila dosljedna i to poštujem. Rekla da ćemo ući ako ispunimo kriterije jer oni očekuju spremnu državu članicu”, prisjetila se Kosor, donosi N1 Studio uživo.

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here