U ponedjelajk promjenljivo oblačno mjestimice uz kišu, češću na Jadranu, osobito u Dalmaciji.Oborine izraženije u noći i u prvom dijelu dana. Puhat će slab do umjeren jugozapadni, u Slavoniji sjeverozapadni vjetar.

Na Jadranu prijepodne umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar, sredinom dana i popodne uglavnom u Dalmaciji sjeverozapadnjak, a navečer će zapuhati jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 do 9, na Jadranu od 9 do 13, a najviša dnevna od 8 do 13, samo u Dalmaciji do 15 °C. Navečer u unutrašnjosti osjetan pad temperature zraka, navodi DHMZ u svojoj prognozi za početak tjedna.

Međutim, ako je vjerovati sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, pred nama je veliko zahlađenje krajem sljedećeg tjedna, te bi se u dalmatinskim gradovima temperature već od petka mogle spustiti i do -10 (Zagora), a u Splitu, Zadru, ŠIbeniku i Dubrovniku temperature bi u ranim jutarnjim satima mogle biti debelo ispod nule, negdje čak i do -5.

Ali, kako smo napomenuli, to je višednevna računalna prognoza i nije sasvim pouzdana.

No, i drugi meteo-servisi, poput ‘Norvežana’, tj. aplikacije Yr.no, također predviđaju hladan val, a koji će Dalmaciju pogoditi u petak i nastavit će se i na naredni tjedan. U Splitu predviđaju i do -5.

U Dalmaciji se predviđa i povremeni snijeg i suznježica, te jaka bura. 

Stoga je izvjesno da hladni val dolazi, a koliko će promjena biti snažna treba pričekati naredne dane i detaljnije prognoze.

dp