HomeKoronavirusMjereKreće cijepljenje trećom dozom za sve građane: pogledajte koji su uvjeti

Kreće cijepljenje trećom dozom za sve građane: pogledajte koji su uvjeti

Od danas je u Hrvatskoj omogućeno cijepljenje trećom dozom protiv koronavirusa za sve građane

Preporuke za docjepljivanje trećom dozom protiv koronavirusa spremne su i uskoro će se svi u Hrvatskoj moći cijepiti trećom dozom, što je za Dnevnik.hr potvrdila epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel.

Do sada je cijepljenje trećom dozom bilo preporučeno za imunokompromitirane osobe.

”Za imunokompromitirane je već prije odaslana preporuka i za njih je to trebalo početi. Sada preporučujemo za osobe u domovima za starije i osobe s invaliditetom te zaposlenik u domovima za starije, zdravstvene djelatnike koji izravno skrbe o pacijentima, svim osoba starijima od 65 godina te svim ukućanima imunokompromitiranih i izrazito osjetljivih osoba te svima od 18 i više godina koji su kronični bolesnici”, otkriva Pem Novosel.

Preporukama se neće ograničiti i one koji ne pripadaju navedenim skupinama, ali se svejedno žele cijepiti.

Treću dozu mogu primiti oni koji su se drugom cijepili prije najmanje šest mjeseci, istaknula je epidemiologinja i pojasnila tko se može cijepiti kojim cjepivom.

”Pfizer već ima dozvolu za tu docjepnu dozu, a za Modernu se to još čeka, ali očekuje se da će i to cjepivo dobiti dozvolu. Osobe koje su se cijepile AstraZenecinim cjepivom mogu primiti Pfizerovo cjepivo, a za Modernu još treba pričekati odluku”, rekla je Pem Novosel.

Kaže i da će vrijeme pokazati koliki je interes ljudi za treću dozu. ”Teško je reći. Imamo ljude koji jedva čekaju treću dozu, a ima i onih koji ne žele ni prvi, kamoli treću. Vrijeme će pokazati”, potvrdila je epidemiologinja.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments