Krešić: Iako zvuči apsurdno, za Hrvate u BiH je odlična vijest da se Milanović i Grlić Radman nadmeću tko će se više zauzeti za njihova prava

0
Screenshot YouTube

Predsjednik Zoran Milanović je u pismu u srijedu izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim Zaključcima Vijeća EU jer se njima ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda. Postupak Vlade RH, koja je dala suglasnost na Zaključke Vijeća EU, neprihvatljiv je predsjedniku Milanoviću, pogotovo zato što je na taj način odstupila i od stavova usuglašenih i prihvaćenih na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Milanović smatra kako Vlada Republike Hrvatske, kao punopravne članice EU, nije smjela podržati Zaključke Vijeća EU koji ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman prozvao je u četvrtak predsjednika Zorana Milanovića za udar na vladu i ocijenio da su njegovi istupi zlonamjerni i štetni, nakon što je predsjednik kritizirao vladinu podršku zaključcima Vijeća EU-a o Bosni i Hercegovini.

“Kvalifikacije o propustu zlonamjerne su ili odraz nerazumijevanja pregovaračkih procesa. Dobro je da predsjednik piše, da sudjeluje kao sukreator vanjske politike, međutim, mi želimo vidjeti pomoć da predsjednik piše svojim sugovornicima, predsjednicima drugih država o važnosti ovog problema. Tako nam može više pomoći, a ovdje se bavimo ispraznim, nepotrebnim pričama”, rekao je ministar.

“Koliko god to apsurdno zvučalo, ali za Hrvate u BiH je izvanredna vijest da se predsjednik Zoran Milanović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nadmeću tko će se više zauzeti za položaj ovoga naroda na međunarodnim forumima. Bilo da je to zasjedanja NATO-a na najvišoj razini kao što je bilo u lipnju ove godine ili pak Vijeće Europske unije na razini šefova država prije dva dana u Bruxellesu”, rekao je za Direktno novinar Zoran Krešić.

“Iz pisma kojega je naknadno napisao hrvatski predsjednik i uputio premijeru Andreju Plenkoviću doznalo se kako je Vijeće za nacionalnu sigurnost zauzelo stav kako se niti jedan međunarodni dokument kojemu je suautor Hrvatska ne smije biti izostavljene odrednice o ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda te legitimnom političkome prerdstavljanju što je hrvatski džoker u BiH u pregovorima o izbornoj reformi koji se vuče iz presude Ustavnoga suda u presudi Ljubić”, dodao je.

‘Obje strane imaju jednako pravo i krivo’

Krešić se osvrnuo i na dokument Vijeća EU. “U aktualnome sukobu predsjednika, odnosno Vlade rekao bih da obje strane imaju jednako pravo i krivo. Točno je kako navodi predsjednik Milanović da u dokumentu Vijeća EU izričito ne stoje ‘konstitutivni narodi’. No stoji konstrukcija Daytonski sporazum. A valja reći kako je temeljni dio toga dokumenta Ustav BiH u kojemu je konstitutivni narodi ključni element”, objasnio je i dodao: “Druga zamjerka predsjednika Milanovića odnosi se na legitimno političko predstavljanje. U dokumentu Vijeća EU prvi put je uvrštena i presuda Ustavnoga suda, što je vjerojatno najveći uspjeh hrvatske diplomacije budući se tome oštro protive Nizozemska, ali i Njemačka. A presuda Ustavnoga suda  u kontekstu izborne reforme je upravo slučaj Ljubić. U toj se presudi Ustavnoga suda na 13 mjesta se spominje legitimno političko predstavljanje triju konstitutivnih naroda”. 

“Dakle, Hrvatska je djelomično uspjela, no ne eksplicitno navesti konstitutivne narode i legitimno predstavljanje. Da je inzistirala na tim formulacijama, zaključke EU bi srušile Nizozemska, Njemačka … te bi na snazi ostali oni od prije dvije godine koji se tiču BiH. A tamo ni spomena ovih pojmova”, dodatno je pojasnio. 

“U novim zaključcima te stvari sada Hrvatska i nekolicina zemalja koje podupiru njezina stajališta podrazumijevaju. No, nažalost ne podrazumijevaju Nizozemska, Njemačka… koje podupiru uglavnom bošnjačku stranu u BiH.

Zbog toga je predsjednik Milanović u pravu. Unatoč svemu nakon ovoga ipak iskoraka u zaključcima EU treba inzistirati eksplicitno na konstitutivnosti i legitimnom političkom predstavljanju ili ih pak blokirati zbog nedostatka koncenzusa. I treba uvjeriti sve one koji rade na brisanju kategorija konstitutivnih naroda i njihovih prava, zapravo rade protiv Bosne i Hercegovine i Daytona kojim je zaustavljen najkrvaviji rat na tlu Europe nakon okončanja II. Svjetskog rata”, zaključio je Krešić za Direktno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here