Nakon poziva MORH-a pripadnicima pričuvnog sastava Oružanih snaga, a riječ je o građanima koji su prošli vojnu obuku te su starosti između 20 i 55 godina života, kako bi im se priopćio “ratni raspored”, došlo je do uznemirenosti djela građana.

Umirovljeni general Marinko Krešić za HRT je rekao da se radi o normalnoj mobilizaciji.

“Ne možemo reći da je sigurnost Hrvatske ugrožena, ali sigurno možemo reći da ovo pitanje trebamo pripremiti itekako ranije, posebno po pitanju dizanja pričuve koje smo mi zamrznuli, a ne ukinuli vojni rok. To znači da jednom odlukom Vlade, Sabora, sutra se može donijeti odluka da se ponovno uvede. Kako znamo, sve zemlje u okruženju imaju obvezan vojni rok”, rekao je umirovljeni general Krešić dodajući kako sigurnost Hrvatske ovisi o pričuvi.

Kazao je da kod nas postoji loša promidžba služenja Hrvatske vojske zbog čega dolazi do toga da mladi ne žele u vojsku.

“Međutim, mi nismo dovoljno razgovarali što taj ročnik znači za sigurnost, što on znači za hrvatski narod, za institucije hrvatske države, što on znači za okruženje. Svi smo se hvalili ulaskom u NATO. Kišobran je pokriven. Hrvatska je u EU-u. No mi i dalje nemamo predstavnika NATO-a”, objašnjava Krešić te dodaje:

“Već godinu i tri mjeseca smo nepopunjeni iz razloga naše razjedinjenosti Vlade i Ureda predsjednika. To nije ugled Hrvatske i hrvatskog naroda”.

Ponovio je da su ovi pozivi redovna zadaća Ministarstva obrane da budu informirani gdje su, kojoj se jedinici javiti u slučaju bilo kakve uzbune i da imaju prigovor savjesti – ako ne žele ići.

anita m.