13 C
Split

Krizantema – ruža ukras i u hladnim danima

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ima je u svim bojama, a hladni jesenski dani i vjetar joj ne mogu ništa. Laka za održavanje, jesenska ruža (Chrysanthemum indicum) pravi je ukras ovog godišnjeg doba. Vrlo je često možemo vidjeti u dvorištima i na terasama. Odlučite li se svoj prostor oplemeniti ovim cvijetom, vjerojatno ćete u njegovoj ljepoti uživati do sredine prosinca.

Jesenska krizantema, kako je neki nazivaju, svoju povijest vezuje za daleki Japan. Kao simbol japanske carske obitelji ovo cvijeće osvojilo je gotovo čitav svijet.

“Specifičnost vezana za zimsku ružicu je ta što ona ne mrzne kada se posadi u zemlju i može podnijeti izuzetno niske temperature. Kada se posade u zemlju opstaju, i tijekom proljeća se brzo šire i razmnožavaju”, ističe cvjećarica Ljiljana Jokić.

Njega i razvoj jesenske ruže

Kada prođe cvjetanje jesenskih ruža, neophodno je i pravilno tretiranje i održavanje kako bi opstale i tijekom sljedeće godine. Krizantemi najviše odgovara uzgoj u lončanici ili žardinjeri. Da bi sačuvale svoj loptasti grm, odgovarat će im sunčano mjesto, a sjena i polusjenovita mjesta nisu dobar izbor.

Njega poslije cvjetanja traži da skratite jesenske ruže na visinu od oko 20 cm. Tijekom zime, u toplijim krajevima mogu ostati vani, ali je ipak najbolje da ih prije mrazeva izvadite iz zemlje i čuvate u sanduku s ilovastim kompostom na temperaturi od pet do sedam stupnjeva.

“Kada ružica procvjeta, ona se odreže, tj. odstrani se dio koji je uveo. Također je lončanice poželjno uviti u najlon ili foliju, kako bi se sprječilo eventualno smrzavanje. Ako je ružica posađena u dvorištu, nije neophodno osiguranje Potrebno im je rastresito zemljište (jer je osjetljiva na vlagu) i idealan razmak u vrtu treba biti 40 centimetara. Treba birati polusjenovito mjesto i što dalje od ljetnih cvjetnica. Da bi bujno cvjetala, treba je prihranjivati tekućim gnojivom već početkom kolovoza. Jer one cvjetaju upravo od kolovoza do sredine prosinca”, kaže Lj. Joksić.

Ljepše i od pelargonije

Jesenske ružice su preuzele primat popularnim muškatlama, koje su također izdašne u cvjetanju i višegodišnje su biljke. “Za pelargonije je potrebno, posebno za one ledene muškatle, da temperatura ne pada ispod plus tri stupnjeva. Takve pelargonije se sklanjaju i orezuju stalno, kako bi se novi pelceri razvijali”, napominje cvjećarica.

Dok su u cvijetu, jesenske ruže treba obilno zalijevati, a vrtni puževi mogu biti jedna od najvećih opasnosti za ovu biljku, jer mogu obrstiti lišće, kao i mlade biljke, agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Pala najpoznatija kineska raketa. Ni blizu Hrvatske,…

Ostaci najveće kineske rakete pali su u nedjelju u Indijski ocean, zapadno od Maldiva, a većina njezinih dijelova uništena...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img