Krvopije “okupirale” istok Hrvatske. Boravak u prirodi je nemoguć

0
Foto: Facebook Pestrid

Istok Hrvatske suočava se s nezapamćenom najezdom komaraca. U Osijeku i okolici već treći dan traje tretiranje sa zemlje i iz zraka, dva puta dnevno – donosi HRT

Marin Ćurić se javio iz Osijeka i otkrio daje li zaprašivanje komaraca željene rezultate.

– Za sada je učinak nažalost slab ili nikakav. Počelo je tretiranje prekjučer i sa zemlje, prvo u istočnim i sjeveroistočnim dijelovima grada preko centra, a sada je stiglo i na zapad grada. Dobra vijest je kako će početkom sljedećeg tjedna početi i tretiranje iz zraka iznad samih naseljenih mjesta jer je stigao dvomotorni zrakoplov, pa je i sigurnost sada za tako nešto veća. Kvaliteta života Osječana posljednjih je dana, pa i tjedana, bila uvelike smanjena upravo zbog komaraca, osobito u večernjim satima. Boraviti na otvorenom taman u ono vrijeme kada se želimo opustiti i odmoriti bilo je gotovo nemoguće zbog letećih napasnika, rekao je Ćurić.

Evo što su o najezdi rekli neki od građana Osijeka:
 – Strašno, Zadnjih par dana strašno. Bio sam tu u parku sa djecom na tenisu, znači nisam smio sjesti. Samo sam trčao okolo.
– Nismo izlazili van. Ako se nije moralo, nije se izlazilo van.
– Meni nije, evo, iskreno rečeno, nije. Tu sam 100 godina u Osijeku pa onda već sam imuna na njih.
– Da počnu da špricaju malo bolje, više. Češće, da. A i trebali su ranije.

Ćurić je razgovarao sa zamjenikom gradonačelnika Osijeka Draganom Vulinom.
-Nije se moglo početi ranije sa zaprašivanjem, nešto što slušamo cijelo vrijeme je kako se govori da smo zakasnili i da se trebalo krenuti ranije, međutim pokušati ću objasniti zašto se nije to moglo. Naime, jajašca tzv. lavra komaraca je na suhom, uz obalu i tek kad naraste vodostaj Dunava i Drave, kad u to područje uđe voda ona aktivira ta legla.

Lavra uđe u vodu i tek pri određenoj temperaturi je aktivna. Nažalost, lavre komaraca mogu više od 7 godina preživjeti na suhom, a tek nakon što se aktiviraju smijemo djelovati bilo kakvim sredstvima. I ove godine smo apsolutno sve preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo poštivali i sve smo napravili po pravilima, Vulin objašnjava.

Rekao je i kakav su faktor odigrala okolna područja Osijeka.
-Godina je takva da su visoki vodostaji i Dunava i Drave, dakle velika su poplavna područja koja okružuju grad Osijek, a i park prirode Kopački rit, posebno kad govorimo o zoološkom rezervoaru koji ima viši stupanj zaštite, ali ovaj dio koji nije zaštićen, a velika su močvarna područja, zapravo je izvan administrativnog područja grada Osijeka.

Vulin je objasnio što znači potpisivanje sporazuma s okolnim općinama.
-Tri važne stvari u ovoj godini koje su različite u odnosu na prethodne, prva je upravo taj sporazum. Naime, dokazano je da 95% komaraca u sam grad Osijek dolazi sa sjevera, iz okolnih općina, a sada smo s te četiri općine potpisali sporazum tako da će grad Osijek financirati larvicidni tretman na njihovom području. Time štitimo i sebe, borbu protiv komaraca izmještamo na tuđi teritorij jer kad komarci dođu u grad već je bitka izgubljena. To je prvi puta od hrvatske samostalnosti da se radi tako, Vulin pojašnjava.

-Druga važna stvar je da nije još sve gotovo ali vrlo smo blizu dogovora s Ministarstvom kako bismo mogli posebni zoološki rezervat tretirati larvicidno biološkim sredstvima čime ćemo tek tada moći postići puni učinak. I treće, izvođač koji će najizglednije proći na natječaju s obzirom na ponuđenu cijenu, ima dvomotorni avion, može letjeti i iznad urbanog odnosno naseljenog područja grada Osijeka. Iako kod nas su generalno svi stručnjaci i za nogomet i za komarce, ali evo ponavljam da nigdje nismo zakasnili, naprosto biološki se može tretirati tek kad voda dođe, prije toga se nema što raditi, zaključio je Vulin.
Nadamo se da će sve ovo pobrojano dati ipak neke rezultate u danima koji dolaze i kako će bitka s komarcima u Osijeku, barem za ovu sezonu, biti dobivena, zaključio je na kraju javljanja Ćurić.