Trideset članova folklornog ansambla i sekcije pučkih pivača KUD-a „Pleter“ od 01. do 04. srpnja 2019. godine sudjelovalo je na 33. međunarodnom festivalu folklora TUFAG u turskom gradu Yalova.

Tijekom međunarodne turneje članovi KUD-a „Pleter“ predstavili su mnogobrojnoj turskoj  publici folklornu baštinu dinarskog područja. Publika je pokazala oduševljenje prilikom izvođenja plesova i pjesmama dugopoljskog kraja, Like, Ražanca i nijemog kolo iz Dalmatinske zagore koje se nalazi na UNESCO-vom  popisu nematerijalne kulturne baštine.

Osim zapaženih nastupa na festivalu kojima su prethodili svečani mimohodi šetnicama turističkih mjesta na obalama Mramornog mora, Pleteraši su sudjelovali u plesnoj radionici u sklopu koje su proširili svoje plesno znanje, ali i podučavali sudionike plesnim koracima različitih plesnih zona Hrvatske. KUD „Pleter“ bio je službeni predstavnik Republike Hrvatske, a na festivalu su sudjelovali predstavnici sljedećih zemalja: Turske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Gruzije, Južne Koreje, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Meksika i Grčke. Osim plesa i pjesme, Pleteraši su uživali u razgledavanju Burse i Istanbula, gdje su posjetili Aju Sofiju, Plavu džamiju, cisternu bazilike, Grand Bazaar i Egipatski bazaar začina. Na putu do Turske, vodstvo puta omogućilo je članovima KUD-a „Pleter“ turističke obilaske Beograda i  Niša u Srbiji, te bugarskog Plovdiva – europske prijestolnice kulture 2019. godine.

Dugopoljski folkloraši ovim putem zahvaljuju se Ministarstvu kulture, Općini Dugopolje i TZ Općine Dugopolje što su financijski pomogli realizaciju međunarodne turneje u Tursku.

SVECANI MIMOHOD – VIDEO

Podijeli objavu