13 C
Split

KUD „Pleter“ na turneji u Turskoj

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Trideset članova folklornog ansambla i sekcije pučkih pivača KUD-a „Pleter“ od 01. do 04. srpnja 2019. godine sudjelovalo je na 33. međunarodnom festivalu folklora TUFAG u turskom gradu Yalova.

Tijekom međunarodne turneje članovi KUD-a „Pleter“ predstavili su mnogobrojnoj turskoj  publici folklornu baštinu dinarskog područja. Publika je pokazala oduševljenje prilikom izvođenja plesova i pjesmama dugopoljskog kraja, Like, Ražanca i nijemog kolo iz Dalmatinske zagore koje se nalazi na UNESCO-vom  popisu nematerijalne kulturne baštine.

Osim zapaženih nastupa na festivalu kojima su prethodili svečani mimohodi šetnicama turističkih mjesta na obalama Mramornog mora, Pleteraši su sudjelovali u plesnoj radionici u sklopu koje su proširili svoje plesno znanje, ali i podučavali sudionike plesnim koracima različitih plesnih zona Hrvatske. KUD „Pleter“ bio je službeni predstavnik Republike Hrvatske, a na festivalu su sudjelovali predstavnici sljedećih zemalja: Turske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Gruzije, Južne Koreje, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Meksika i Grčke. Osim plesa i pjesme, Pleteraši su uživali u razgledavanju Burse i Istanbula, gdje su posjetili Aju Sofiju, Plavu džamiju, cisternu bazilike, Grand Bazaar i Egipatski bazaar začina. Na putu do Turske, vodstvo puta omogućilo je članovima KUD-a „Pleter“ turističke obilaske Beograda i  Niša u Srbiji, te bugarskog Plovdiva – europske prijestolnice kulture 2019. godine.

Dugopoljski folkloraši ovim putem zahvaljuju se Ministarstvu kulture, Općini Dugopolje i TZ Općine Dugopolje što su financijski pomogli realizaciju međunarodne turneje u Tursku.

SVECANI MIMOHOD – VIDEO

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img